Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Za jízdu pod vlivem alkoholu skončil v cele

KLADENSKO - Řidič nákladního vozidla nadýchal přes dvě promile alkoholu v dechu. 

V nočních hodinách dne 10. září 2019 bylo přijato na linku 158 oznámení o nebezpečné jízdě nákladního vozidla na silnici č.1/7 u Slaného, při které řidič se svým vozidlem kličkoval v jízdním pruhu na trase od Slaného do Loun.

Na základě oznámení byla ihned vyslána policejní hlídka obvodního oddělení Slaný k prověření tohoto případu. Po dvaadvacáté hodině policisté vypátrali za obcí Lotouš na Slánsku podezřelé nákladní vozidlo ve směru jízdy do obce Louny a provedli kontrolní činnost.  Nejprve byl řidič vyzván k předložení všech dokladů potřebných pro řízení motorových vozidel a poté k provedení dechové zkoušky. Policejním šetřením bylo zjištěno, že řidičem je padesátiletý muž cizí státní příslušnosti, u něhož byla při dechové zkoušce naměřena hodnota 2,44 promile alkoholu v dechu.  Na místo byli přivoláni i policisté kladenského dopravního inspektorátu, kteří zajistili data z digitálního tachometru a byla provedena kontrola sociálních předpisů.

Slánští policisté podezřelého muže zadrželi a převezli k dalšímu lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu do nemocnice ve Slaném. Policejní hlídka podezřelého po ukončení lékařského vyšetření eskortovala a byl umístěn do policejní cely v Kladně.

Následující den policisté obvodního oddělení ve Slaném sdělili padesátiletému muži podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí maximální trest odnětí svobody ve výši 1 rok.

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile, začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol i drogy za volantem zvyšují nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu, neboť stejně zrádný a nebezpečný je tzv. zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce

Kladenská policie neustále upozorňuje řidiče, že alkohol a ani jiné návykové látky za volant nepatří. Jízda pod vlivem těchto návykových látek je velmi riskantní a nebezpečná. Pouze dodržováním předpisů silničního provozu, bezpečnou jízdou a vzájemnou ohleduplností můžeme snížit počet dopravních nehod na pozemních komunikacích.

Všichni řidiči nedodržováním předpisů silničního provozu a agresivní a nebezpečnou jízdou ohrožují nejen své zdraví, ale především zdraví a životy všech účastníků silničního provozu.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
12. září 2019

vytisknout  e-mailem