Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Za dobrotu málem na žebrotu

KRAJ – Pohotovost našeho operačního střediska a vzájemná spolupráce s ostatními kraji, zejména jihomoravským, má na svědomí vypátrání cizince, co podvedl řidiče, který ochotně zastavil a nabídl pomoc. Díky operačnímu středisku a vzájemné spolupráci kolegů z Poličky s břeclavským územním odborem, má podvedený muž peníze zpět. 

Jak se vše zrodilo? V obci Květná u Poličky mavali na kolemjedoucího řidiče lidé stojící u osobního vozidla, projíždějící řidič zastavil a optal se osádky (ve složení žena, muž a dítě), zda jim může pomoci. Pomoc s vozem nežádali, ale nabídli mu velice „výhodný“ obchod. Řidič se spolujezdkyní u sebe měli rumunskou měnu – LEI, kterou potřebovali směnit za naše koruny. Podvodník nabídl údajně skvělý kurz, požadoval pouhých 16.000 korun s tím, že na tom ochotný Čech vydělá, k tomu přidali i 2 zlaté prsteny. Pán souhlasil, ale jakmile přišel domů, zjistil, že tato měna platila do roku 2005. V tu chvíli mu nezbylo nic jiného, než volat policisty a doufat v zázrak.

Operační středisko ihned vyhlásilo pátrání po konkrétním vozidlu, oslovilo ostatní kraje a to přineslo skvělý výsledek. Automobil projížděl po dálnici na Břeclavsku, kde neunikl pozornosti kolegů z Dálničního oddělení Podivín. Co následovalo? Vzájemná velmi rychlá spolupráce, eskorta podezřelých, přiznání, zajištění jak neplatné rumunské měny, tak i 16.000 korun považovaných za výnos z trestné činnosti. To vše se v krátké době podařilo zrealizovat tak, že v sobotu stanul 29letý cizinec před soudcem, který mue uložil trest vyhoštění na 3 roky.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
20. července 2020

vytisknout  e-mailem