Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Za chyby draze zaplatila

VSETÍN: Hned několika velkých chyb se dopustila žena ze Vsetína při včerejším nákupu v obchodě. 

Šestašedesátiletá žena šla včera kolem poledne nakupovat do jednoho většího obchodu ve Vsetíně. Svou peněženku i s doklady a platební kartou si uložila do nákupní tašky. Při nákupu tašku uložila do nákupního vozíku a asi tři čtvrtě hodiny chodila po obchodu a vybírala zboží. U pokladny při placení zjistila, že peněženka už v tašce není.
Při nákupu neměla svou nákupní tašku stále pod dozorem, nevěnovala ji náležitou pozornost v době vybírání zboží z regálu. Dala tím šanci zloději zmocnit se její peněženky. Nevyužila i dalších možností, jak zlodějům ztížit jejich „práci“. V peněžence měla osobní doklady, hotovost i platební kartu. Pokud by měla tyto věci rozděleny například v kapsách bundy či kabátu, při odcizení peněženky by nepřišla o vše.
Zásadní chybu ale nakupující udělala v užívání platební karty. PIN pro svou kartu měla napsaný na lístečku u karty. Této skutečnosti využil pachatel a v době, kdy žena prováděla blokaci odcizené karty, ji bylo sděleno, že už byl proveden výběr hotovosti a to ve výši čtrnáct tisíc korun. Chyby takto ženu přišly na více jak patnáct tisíc korun.
 
Alespoň pár rad. Mějme své věci pod dohledem, je vhodnější mít cennosti ve vnitřních kapsách blízko těla. Dále je mít v těchto kapsách rozděleny, tedy peněženka, doklady, platební karta a mobilní telefon pokud možno v jiných kapsách. Sebou beru jen to, co potřebuji, ne zbytečně vysokou hotovost, pokud kartu neplánuji použít, nechám ji doma. Při ztrátě nebo odcizení platební karty ihned tuto kartu blokuji a proto je vhodné mít v telefonu uloženo číslo na blokaci karet.
 
Období předvánočních nákupů zvýší pohyb lidí v obchodech i hromadných dopravních prostředcích. Toho právě využívají kapesní zloději. Nedejme jim šanci!
 
 30. listopadu 2012, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik

vytisknout  e-mailem