Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Za 24 hodin čtyříkrát letěl vrtulník

PARDUBICKÝ KRAJ - Nejen teplotně náročný víkend za sebou mají policisté z pardubického kraje. 

Z pohledu pardubické policie máme za sebou ne úplně klidný víkend. V kraji jsme od pátku od večera do dnešní (nedělní) 18. hodiny evidovali velké množství dopravních nehod, případů narušení občanského soužití a rušení nočního klidu. S krásným počasím pardubickým dopravákům a bohdanečským policistům začala rutina ve smyslu řešení v zákazech parkujících desítek vozidel v okolí písníků. Proto tímto důrazně žádáme řidiče, aby parkovali tam, kde mohou a mají a neprodražovali si výlety k vodě placením pokut. Ze zajímavějších věcí evidujeme například následující…

V pátek v podvečer vyjížděli holičtí kolegové spolu s hasiči k požáru vozidla Ford Focus mezi obce Horní Jelení a Borohrádek. Okolo 20:45 si řidič ve zpětném zrcátku všiml kouře, který se mu valí z auta. Proto za obcí Horní Jelení zastavil, spolu se ženou z vozidla vystoupil a zavolal na tísňovou linku. Na místo se dostavila i vyšetřovatelka hasičů, která nám sdělila jako předběžnou příčinu zahoření vozidla technickou závadu.

V noci z pátka na sobotu si policejní Octavii zřejmě spletl s překážkovou dráhou 26letý cizinec. S 1,38 promile alkoholu v dechu sice bravurně přeběhl přes kapotu a střechu služebního auta na Masarykově náměstí v Pardubicích, nicméně si za to vysloužil pobyt v cele a ve zkráceném přípravném řízení sdělení podezření z trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci. Poškozená je kapota, čelní sklo a střecha. (přiloženo foto)

V sobotu část našeho krajského dopravního družstva doprovázela jízdu policejních veteránů, která vedla napříč celým krajem s mnoha zastávkami po východočeských městech. I přes tropické počasí se veteráni těšili velkému zájmu. (přiloženo foto)

O půl osmé v sobotu ráno jsme vyjížděli v České Třebové k opařenému dítěti. Nešťastnou náhodou praskla konvice s čajem a horká voda dítě opařila. To bylo letecky transportováno do nemocnice.

Vrtulník se k nám do kraje podruhé vracel okolo 13. hodiny, kde jsme měli nahlášené tonutí 78leté paní. Tu nalezly její dvě kamarádky s hlavou ve vodě v rybníce v Černé u Bohdanče. Přihlížející pomohli ženu vytáhnout na břeh, započali resuscitaci a následně byla paní transportována do nemocnice.

Do půlnoci letecká záchranka navštívila náš kraj ještě jednou a to kolem 20. hodiny, kdy nyní už ztotožněný 32letý cyklista upadl z jízdního kola v Heřmanově Městci.

Havárii cyklisty posilněného alkoholem šetříme od sobotního večera i v Chocni. Tam 53letý muž zřejmě narazil kolem do ostrůvku a havaroval. Na hlavě neměl cyklistickou helmu a se svým zraněním byl převezen do nemocnice. U tohoto cyklisty kolegové naměřili přes dvě promile alkoholu v dechu.

Nedělní den jsme opět zahájili i s hradeckou leteckou záchrankou. Ta spěchala na Vraclav, kde došlo ke střetu 4letého dítěte s vozidlem. Původně vážně vypadající nehoda zřejmě nebude mít tak vážné následky, protože dítě bylo transportováno do nemocnice sanitkou. Došlo tam k tomu, že rodiče údajně seděli s dítětem na kraji místní silnice, a když kolem projíždělo velice pomalu vozidlo, rodič upozornil dítě, aby sedělo, načež ono vstalo a došlo ke střetu s uvedeným vozidlem.

S neregistrovaným a nepojištěným traktorem havaroval před 13. hodinou 42letý řidič. Ten zřejmě nezvládl průjzed zatáčkou a na silnici z Březové nad. S. na Stašov havaroval do zahrady rodinného domu, kde poškodil živý plot a jiné dřeviny a rostliny. Celková škoda způsobená nehodou byla předběžně vyčíslena na 40.000 koun.(foto)

V neděli o půl třetí odpoledne nám na linku 158 telefonovalo několik řidičů, že po silnici z Pardubic na Hradec Králové jede v rychlém pruhu v protisměru vozidlo. Na místo spěchali jak pardubičtí tak královéhradečtí policisté, nicméně řidič zřejmě na některém sjezdu komunikaci opustil. Není to poprvé, co se něco takového stalo a tato nepozornost řidičů může mít fatální následky.

V sobotu a v neděli jsme také k nám do kraje volali Pyrotechnikou službu PČR. Vždy to bylo k nálezu granátu a v obou případech bylo nebezpečné munici převážet, a proto jí pyrotechnici zlikvidovali na místě. Poprvé byl nález nahlášen v sobotu nedaleko rozhledny Bára na Chrudimsku, kde byl minometný a dělostřelecký granát (foto). Druhý případ byl dělostřelecký granát v Křenově na Svitavsku.

20. červen 2021
mjr. Ing. Markéta JANOVSKÁ
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem