Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Z výše trestu, který mu hrozí, byl překvapený

LIBERECKO - Ve stavu nouze se krást nevyplácí. Spáchat trestný čin v době nouzového stavu znamená přitěžující okolnost. 

Své  o tom ví 38letý muž z Liberecka, který se uplynulý týden ve středu 18. března 2020 v dopoledních hodinách vydal do obce Radostín u Sychrova na Liberecku. Zřejmě se rozhodl, že si vylepší svůj měsíční rozpočet o nemalou částku, a to zvláštním způsobem. Přestože věděl, že v Česku byl vládou vyhlášen nouzvý stav a policisté se budou po dobu tohoto stavu soustředit především na kontrolu dodržování krizových opatření přijatých vládou, na kontrolu státních hranic a jiné činnosti, odcizil u objektu bývalé ozdravovny po odřezání ze střechy budovy střešní krytinu.

Tato krytina byla z mědi a muž tak odcizil plech o rozměrech cca 7,5 m x 7,45m a o tloušťce 0,7 cm. Svým jednáním způsobil škodu za bezmála 90 tisíc korun.

Policisté z obvodního oddělení Hodkovice nad Mohelkou přijali oznámení o možném pohybu osob na střeše bývalé ozdravovny. Neprodleně vyjeli na místo, kde zjistili poznatek k osobě možného pachatele, který okamžitě začali prověřovat. Netrvalo dlouho a muže podezřelého z krádeže zadrželi. Jednalo se o muže, který už má za sebou určitou trestní minulost. Ten v zápětí skončil v policejní cele. Během prováděného šetření a výslechu svědků, policisté zjistili, že muž se kromě krádeže střešní krytiny  prohřešil i dalším způsobem, a to, že ve stejný den řídil motocykl, ačkoli mu by trestním příkazem Okresníhou soudu v Liberci uložen trest spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 3 let. 

Policejní komisařka v uplynulých dnech 38letému muži sdělila obvinění ze spáchání zločinu "krádeže" a zároveň přečinu "maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání". Při sdělení obvinění byl muž velmi zaskočen tím, jak vysoký trest mu hrozí. Zřejmě když se vydal krást, nedomyslel fakt, že v zemi platí nouzový stav a spáchání trestného činu za krizové situace je přitěžující okolností. Tresty jsou tudíž u některých trestných činů, zejména majetkového charakteru,  podstatně vyšší. Muži tak nyní hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Trestní stíhání probíhá nyní na svobodě. 


24. 3. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem