Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Z vraždy 62letého muže obvinili kriminalisté dva 19leté mladíky

KRAJ - Motiv vraždy, kterou měli mladíci spáchat, byl loupežný. Oba jsou již obviněni a vyšetřováni vazebně. 

Krajští kriminalisté již znají identitu mužů, kteří na na přelomu srpna a září tohoto roku připravili o život 62letého muže z obce Dřetovice na Kladensku.

Jednalo se o dva teprve 19leté mladé muže, které již obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy podle § 140 odst. 2, 3 písm. i) j) trestního zákoníku a dále z přečinu porušování domovní svobody podle § 178 odst. 1, 2 trestního zákoníku, vše formou spolupachatelství. 

Natipování okruhu osob, které mohly 62letému muži ublížit, předcházela velice intenzivní a důkladná práce středočeských kriminalistů, kteří prováděli velmi důsledně šetření jak v obci, kde k činu došlo, tak v jejím okolí. K objasnění zločinu přispělo také velmi důsledné ohledání místa činu a zajištění velkého množství stop, které prioritně vyhodnocovalo pracoviště odboru kriminalistické techniky a expertíz KŘP Středočeského kraje.

V souběhu všech těchto provedených šetření pak kriminalisté natipovali okruh osob, které mohly mít se zločinem něco společného - v tomto případě dva 19leté mladíky, které v těchto dnech zadrželi. Na zadržení jednoho z nich se podílela Zásahová jednotka Středočeského kraje.

Oba mladé muže předvedli policisté k provedení procesních úkonů. Při výslechu se následně oba k vraždě 62letého muže,  i k motivu, proč se k činu odhodlali, doznali. Jejich motiv měl být loupežný. Než si několik desítek tisíc korun a některé věci z vybavení domu odnesli, velmi brutálním způsobem zaútočili nožem na majitele domu a způsobili mu rozsáhlá a devastující zranění, která pro něho byla smrtelná.

Na oba již obviněné, teprve 19leté mladíky, kteří nemají trestní minulost, podali policisté státnímu zástupci podnět k návrhu na jejich vzetí do vyšetřovací vazby. A to z důvodu, aby se nevyhýbali trestnímu stíhání a v trestné činnosti nepokračovali. Soud oba dva důvody akceptoval, další trestní řízení tak bude s oběma mladými muži vedeno vazebně.

Trestní zákoník vymezuje za zvlášť závažný zločin vraždy podle  § 140 odst. 2, 3 písm. i) j) trest odnětí svobody na 15 až 20 let, případně trest výjimečný.

V souvislosti s tímto případem žádali kriminalisté o spolupráci také veřejnost, a to při ztotožnění svědků. Děkujeme všem, kteří nás kontaktovali se svými podněty a informacemi, a že jim tato záležitost nebyla lhostejná.

STATISTIKA ZVLÁŠŤ ZÁVAŽNNÝCH ZLOČINŮ VRAŽDY

Krajští kriminalisté se od začátku roku 2022 do současnosti zabývali 17 případy kvalifikovanými jako zvlášť závažný zločin vraždy, či vraždy ve stadiu pokusu.

ZVUKOVÁ NAHRÁVKA ZDE.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
17. října 2022


 

vytisknout  e-mailem