Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Z vozidel berou cokoli

NÁCHODSKO – Stačí, aby něco uviděli uvnitř nebo vůz stál stranou 

vloupani_vozidloIlustrační foto/Policie ČR
Přesto, že policisté věnují mnoho hodin práce a úsilí na prevenci krádeží z vozidel, vyšetřují v poslední době poměrně velký počet případů vykradených aut. Jedná se především o osobní automobily, ve kterých si majitelé zanechají nějaké předměty ve vozidle. I když k největšímu počtu krádeží dochází v nočních hodinách, výjimkou není ani denní doba.
 
Ponechávat v autě delší dobu či přes noc cennosti a doklady se nevyplácí ani v případě, že nejsou na první pohled zvenčí patrné. Někdy totiž jen zloděj prostě zkusí štěstí. V tomto případě si pachatelé vybírají většinou málo frekventovaná, odlehlá místa, jako lesní cesty (houbaři), polní cesty (rybáři), výletní parkoviště, ulice na okrajích obcí a další podobná místa.
 
Své o tom ví již motorista z České Skalice. V noci z neděle 19. na pondělí 20. srpna  2012 se kdosi „podíval“ do zaparkovaného Peugeotu 307 v jedné z odlehlejších ulic města. Pachatel rozbil skleněnou výplň levých předních dveří vozu a z volně přístupného kastlíku řidičových dveří odcizil peněženku s osobními doklady a finanční hotovostí. Majitel ji tam ponechal odloženou přes noc a spoléhal na to, že peněženka není zvenčí vidět. Zloděj ho ovšem vyškolil jinak, s peněženkou mu sebral 6.000 v hotovosti a osobní doklady.
 
auto-trezorIlustrační foto/Policie ČR
Podobně dopadl i majitel Volva V70 v Novém Městě nad Metují. Tomu se vymstilo, že z auta nevyndal na noc příruční trezorek.
Opuštěný na zadním sedadle malý sejf celou noc nezůstal, s vyložením pomohl zloděj. Do automobilu vnikl opět oknem, které rozbil. Tentokrát ho evidentně přilákal obsah vozidla. Na odcizené hotovosti a rozbitém skle majitele připravil o bezmála 22.000 korun. Policisté předpokládají, že se může jednat o stejného pachatele na pohybu po náchodském regionu.
 
Další vloupání do vozu prověřují policisté z Police nad Metují. K němu došlo již o den dříve, v noci ze soboty 18. na neděli 19. srpna 2012. Tady se zloděj zaměřil na interiér nákladního vozu, konkrétně na chladicí box. Nejprve vlezl střechou do skladu, kde bylo auto zaparkované, pak odstranil zámky na boxu. Pak z boxu vybral různé mléčné výrobky. Těžko říci, zda přišel zásobit dětský tábor či opravdu početnou rodinu, jak by se mohlo podle množství odcizených věcí zdát, nebo zda snědl a vypil vše sám. Ale lze předpokládat, že sníst na posezení 12 kelímků zakysané smetany, 10 pribináčků, asi 25 jiných jogurtů a vypít 36 litrů mléka by jeden člověk určitě nezvládl.  Celkem pak majiteli odcizil zboží za téměř 6.000 korun. Po pachateli této krádeže i ostatních policisté pátrají.
 
V souvislosti s vloupáními do vozidel pak policisté opět vybízejí všechny motoristy, aby si v autech opravdu nic cenného nenechávali. A už vůbec ne přes noc, i když parkují před svým domem a věci uvnitř nejsou vidět.
 
Občany pak vyzývají, pokud by kdokoli viděl u automobilu, ať už svého nebo cizího kohokoli podezřelého, ať neprodleně volá 158. Policejní hlídka přijede na místo a situaci prověří.Pokud lidé nebudou lhostejní, mohou pomoci uchránit majetky své i dalších.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
21.8.2012, 11.30

 

vytisknout  e-mailem