Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z údajně vykopané bomby se nakonec vyklubala trubka vzduchotechniky

středa 10. října 2012, 15:48 Před jednou hodinou v pondělí odpoledne přijali operátoři hasičů na tísňové lince 112 od kopáčů pokládajících novou 22 kV kabeláž v kralupském Lobečku telefonát, že při výkopových pracích u paty jednoho z domů nalezli podezřelý předmět, vypadající jako kus munice či dokonce bomba z války.  

Nález byl lokalizován do Štefánikovy ulice, a to u boku panelového domu, za jehož rohem je domovní vchod č. p. 641. Hned naproti je objekt bývalých kaučukářských jeslí, dnes přestavěných na byty.

Operační středisko hasičů k zajištění místa ihned vyslalo kralupské profesionální i dobrovolné hasiče. Současně dorazila i policie, která po příjezdu vyzvala obyvatele přilehlých objektů k dočasné evakuaci.

Necelou hodinu po nahlášení dorazil na místo policejní pyrotechnik, který vyzval všechny přihlížející, aby bezpodmínečně opustili zónu nálezu, a to minimálně na vzdálenost 50 m. Jakmile zvědavci ustoupili, pyrotechnik vstoupil do výkopu a jal se podezřele podlouhlý předmět obezřetně zbavovat zeminy. Během chvíle však bylo jasno.

Naštěstí se jednalo pouze o starou trubku, která zde zřejmě zbyla po stavebních dělnících ze šedesátých let, kteří zde montovali vzduchotechniku ze suterénního protiatomového krytu směrem ven do nouzového východu hned v sousedství paneláku.

Nalezený předmět měl rovněž možnost vidět místní profesionální pyrotechnik Michal Zázvorka, jež shodou okolností bydlí necelých pět minut chůze od místa nálezu a který provádí likvidaci nebezpečné munice doma i v dalekém zahraničí.

Potvrdil, že kopáči skutečně udělali to nejlepší, co mohli, a potenciálně nebezpečný předmět nahlásili a nepokoušeli se s ním manipulovat. Trubka totiž prý byla velmi rozměrově podobná jisté menší německé bombě, která se sice v Čechách běžně nevyskytovala, nicméně výjimka vždy může potvrzovat pravidlo.

Z kopáčů by si tedy měly vzít příklad zejména děti, protože i 67 let po válce jsou výbušniny schopny stále ještě zabíjet.

Zdroj: http://www.novinky.cz/vase-zpravy/stredocesky-kraj/melnik/925-13074-z-udajne-vykopane-bomby-se-nakonec-vyklubala-trubka-vzduchotechniky.html

vytisknout  e-mailem