Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Z účtu poškozeného vysál skoro 150 tisíc korun

Muž ztratil peněženku. Než si ale uvědomil, že v ní měl i platební kartu, bylo už pozdě.  

Případem se pražští policisté začali zabývat už začátkem února letošního roku, kdy na radotínské služebně dvaadevadesátiletý muž oznámil ztrátu své peněženky. Policisté tuto událost standardně zadokumentovali. Oznamovatel si ovšem neuvědomil, že v peněžence měl krom jiného i svou platební kartu, bohužel včetně přiloženého PIN kódu. Tuto skutečnost si uvědomil až zhruba po dvou měsících, kdy zároveň zjistil, že mu z bankovního účtu zmizelo téměř 150 tisíc korun. Až v tuto dobu svou kartu zablokoval proti dalšímu zneužití.

O tomto zjištění tedy učinil další oznámení a policisté se případem začali okamžitě zabývat pro podezření ze spáchání trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Policisté v této souvislosti provedli důkladné šetření a zajistili fotografie podezřelého muže, který z bankomatu vybírá peníze poškozeného. Tyto fotografie pak vložili do policejního interního systému s dotazem, zda někdo z policistů tohoto podezřelého nepoznává. S touto žádostí se zároveň obrátili na vytipované policejní služebny s žádostí o provedení šetření v jejich policejním obvodu, neboť výběry z bankomatů byly učiněny v obcích Kamýk nad Vltavou, Dobříš, Sedlčany a Příbram, a je tedy možné, že má podezřelý k těmto místům nějaký vztah.

I přes veškerou snahu policistů se ale do zákonem stanovené dvouměsíční lhůty nepodařilo vypátrat podezřelého, a proto případ formálně odložili. Jestliže ale v tomto ohledu vyvstanou jakékoli nové skutečnosti, jako například totožnost, či pobyt podezřelého, začnou se policisté případem samozřejmě znovu zabývat.

A s tímto můžete pomoci i vy, všímaví a nelhostejní občané. Jestliže muže zachyceného na fotografiích poznáváte, víte jak se jmenuje, nebo kde bydlí, ozvěte se prosím policistům na bezplatnou tísňovou linku 158.

por. Mgr. Iveta Martínková – 2. 11. 2016

AKTUALIZACE: Pátrání po podezřelém již není aktuální. V pátek 4. listopadu se po zveřejnění případu v médiích přišel osmapadesátiletý muž sám přihlásit na policejní služebnu, kde se ke svému jednání doznal. Policisté mu ještě téhož dne sdělili podezření z trestných činů krádež a neoprávnné opatření, padělání a pozměnění platebního postředku a budou ho řešit ve zkrácené čtrnáctidenní lhůtě. Muž s policisty spolupracuje, svého jednání lituje a je prý připraven odcizené úspory poškozenému vrátit. Z jeho výpovědi vyplývá, že platební kartu s PIN kódem nalezl na ulici. Muž do současné doby nebyl odsouzen za jakýkoli trestný čin majetkového charakteru. 

Všem, kteří této pátrací relaci věnovali pozornost, děkujeme.

por. Mgr. Iveta Martínková - 7. 11. 2016

vytisknout  e-mailem