Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z rozvědčíka profesorem

Budoucí mjr. Ladislav Bittman (1931–2018) nastoupil k rozvědce již v polovině 50. let 20. století a užíval krycí jméno Brychta. 

Specializoval se na Spolkovou republiku Německo (dále jen SRN) a Rakousko a počátkem 60. let působil v Berlíně pod diplomatickým krytím. Po návratu přešel v únoru 1964 do 8. odboru (příprava a provádění tzv. aktivních opatření). Mezi jeho nejznámější operace patří akce Neptun, kdy bylo na dně Černého jezera na Šumavě nalezeno několik beden s dokumenty z doby 2. světové války. Podstrčené materiály získané od KGB posloužily k tomu, aby v SRN byla prodloužena hranice nepromlčitelnosti nacistických válečných zločinů.

Od prosince 1966 pracoval pod diplomatickým krytím jako tiskový tajemník na československém velvyslanectví ve Vídni. Po okupaci v srpnu 1968 z titulu své oficiální funkce vystoupil v rakouské televizi s odsuzujícím projevem a již 3. září 1968 jako první tzv. defektoval – zběhl na Západ. Se svou manželkou tajně odjeli do SRN, kde se přihlásil Američanům.

Po absolvování nezbytného vyšetřování ze strany CIA se rozhodl postavit na vlastní nohy. Po nesnadných začátcích pod novým jménem Lawrence Martin zakotvil jako učitel na univerzitě v Bostonu, kde přednášel o mezinárodní komunikaci, dezinformacích a propagandě. K jeho nejznámějším knihám patří The Deception Game (Hra klamů) a Špionážní oprátky, ale publikoval již před svým odchodem na Západ. V Československu byl za vyzvědačství a ohrožení státního tajemství odsouzen k trestu smrti, který byl zrušen v roce 1994.

Po odchodu na zasloužený odpočinek žil tento emeritní profesor v USA ve státě Massachusetts a věnoval se malířství. V požehnaném věku 87 let zemřel 18. září 2018.

PhDr. Daniel Povolný, Ph. D.
5. 11. 2022

vytisknout  e-mailem