Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Z poškozeného se vyklubal zloděj

TEPLICE - Bodnutí nožem si vymyslel;Trojlístek podvodníků ve vazbě... 

Z poškozeného se vyklubal zloděj
     Minulý týden přijali policisté oznámení 29letého muže, který oznámil, že byl přepaden dvěma neznámými pachateli, kteří jej požádali o cigaretu, poté mu vytrhli krabičku z ruky a dali se na útěk. Oznamovatel uvedl, že měl v krabičce zasunuté bankovky v hodnotě 1600 korun, proto zloděje pronásledoval a jeden z nich jej přitom bodl nožem do stehna. Nakonec však vyšlo najevo, že vše bylo jinak, než ve výpovědi sdělil policistům.
      Muž se totiž v časných ranních hodinách vloupal do restaurace v Bílině, kde odcizil cigarety a finanční hotovost, kterou získal z vypáčených výherních automatů. Když lezl s lupem rozbitým oknem ven, poranil se na stehně. Po chvíli pak potkal policejní hlídku, a tak kradené věci zahodil a sám kontaktoval muže zákona s tím, že byl přepaden, aby nemusel vysvětlovat, proč se ve čtyři hodiny ráno potuluje s krvácející nohou po městě.
     Policisté, kteří na případu pracovali však muži, který má za sebou pestrou trestní minulost, příliš nevěřili. Při křížovém výslechu se přiznal, že si krádež a útok nožem vymyslel, aby zakamufloval vloupání do restaurace. Navíc mu policisté prokázali, že se v průběhu ledna letošního roku vloupal v Teplicích, Hrobu a Oseku do dalších restaurací. V provozovnách si počínal vždy stejně, protože se zaměřil na cigarety a výherní automaty, ze kterých kradl peníze. Celkem způsobil krádežemi škodu přes 43 tisíc korun, dalších sedm tisíc budou stát majitele provozoven opravy.  
     Při výslechu také vyšlo najevo, že činorodý lapka v prosinci oklamal svou známou. Ta mu půjčila klíče od osobního vozidla Seat, kterým jí měl dojet pro benzín. Pohonné hmoty jí ale nepřivezl a nevrátil jí ani auto, které si majitelka cení na deset tisíc korun. Vozidlo navíc řídil, ačkoliv má až do roku 2012 vysloven zákaz řízení motorových vozidel.
    Případ, který začal oznámením přepadení tak nabral zcela opačný směr. Policejní komisař muže obvinil z přečinů krádeže, poškození cizí věci, zpronevěry a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Když mu soudce všechno „sečte“, může poslat obviněného až na tři roky za mříže.
 
Trojlístek skončil ve vazbě
     Tři cizince, kteří se podvodně obohacovali v hernách, zadrželi tepličtí policisté. Pachatelé v průběhu ledna letošního roku použili celkem v pěti případech speciálně upravené bankovky v různých nominálních hodnotách, které vkládali do výherních hracích automatů. Akceptor přístroje sice upravenou bankovku vyhodnotil jako chybnou a vrátil ji zpět, ale nominální hodnotu načetl. Fiktivní kredit, který se takto do přístroje zaznamenal, pak muži požadovali vyplatit po obsluze. Celkem své jednání zopakovali v jednom děčínském podniku a čtyřech hernách v Teplicích a obohatili se o více jak 46 tisíc korun. V posledních dvou případech už automaty neoklamali, navíc už byli v hledáčku policistů, které na podvodníky upozornili majitelé heren. Všichni tři zadržení muži byli obviněni z přečinu podvodu formou spolupachatelství a na návrh policejního komisaře byli umístěni do vazby. Tady budou čekat na soud, u kterého mohou „vyfasovat“ trest odnětí svobody v rozmezí jednoho roku až pěti let.
 
Vloupání objasněno
    Začátkem týdne policie informovala o případu vloupání do garáže v Novosedlicích, odkud si pachatel odnesl čtyři kola z lehkých slitin na osobní vozidlo a elektrické nářadí. Poškozený vyčíslil celkovou škodu včetně poškození na 38 tisíc korun. V souvislosti s vloupáním byla zadržena 28letá žena, která se ke krádeži přiznala. Policisté jí sdělili podezření z přečinu krádeže, za který jí hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.
 
 
Teplice, 4. 2. 2011, nprap. Daniel Vítek
tiskový mluvčí PČR ÚO Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem