Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Z policejních spisů...

Ostrava - na závěr roku trochu perliček a bonmotů... 

S blížícím se koncem roku a Silvestrovskými oslavami nastal čas k přiznání smyslu pro humor i profesi policistů. Stejně jako faktu, že i policisté výjimečně chybují, jako ostatně všichni lidé, proto občas nalezneme ve spisech formulace, které autor původně nezamýšlel. Celý rok jsem (podobně jako vloni) pečlivě sbírala „perličky“ úředních záznamů či protokolů….


Loňské perličky naleznete na http://www.policie.cz/docDetail.aspx?docid=21373761&doctype=ART&

Prosím redaktory, aby informace nevedly k znevážení práce policistů, neboť určitě i ve Vašich redakcích se podobné „perličky“ najdou. Ostravští policisté celý rok nepřetržitě slouží v ulicích Ostravy a zajišťují veřejný pořádek, často mnoho hodin řídí silniční provoz při nehodách, dlouhé hodiny zajišťují místa činů, zakročují proti pachatelům, kteří na ně občas i útočí a dochází ke zranění policistů, zachraňují životy….

- Z výslechů……


Z výslechu obviněného dne 10.1.2010:
- otázka komisaře: v posledních třech letech jste byl za krádeže odsouzen, dne 9.1.2010 jste byl za tyto z výkonu trestu propuštěn a hned jste se krádeže dopustil, co budete dělat po propuštění ze zadržení?
- odpověď obviněného: budu už sekat latinu, od středy mám začít pracovat…
Z výslechu obviněného pro zločin loupeže:
 - pak jsem šel na trvalý pobyt říct tchýni, že sebrali tchána. Zůstal jsem tam, věděl jsem, že si pro mě přijdou
Z výslechu podezřelého, který vyhrožoval.
- Byl jsem nervózní a rozčílený tak jsem si vzal rovnou tři neuroly najednou, prášky jsem zapil pivem, aby byl účinek rychlejší
Z podaného vysvětlení (laicky výslechu) oznamovatelky k přečinu krádeže věcí z objektu:
-  já jsem ženě řekla, že musím zavolat policii a začala jsem vytáčet číslo 155
Z výslechu svědkyně ve věci podvodu:
- ne dopravní nehodu jsem neměla nikdy, nejsem řidička, jsem zcela zdráva a v pořádku a smrt jsem rovněž neprodělala. Rovněž se nekonal pohřeb mé osoby…Dle mého názoru se opětovně asi zdržuje u nějaké ženy se kterou se mohl seznámit prostřednictvím inzerátu a nabízí ji dobré srdce na dlani
Z výslechu poškozené ve věci omezování osobní svobody:
- toho muže bych poznala i podle fotky i ve skutečnosti. Byl černý jako netopýr, oči měl vykulené a kulhal na jednu nohu, nevím, na kterou. Já měřím 156 cm, on měl tak do 165 cm.
Z výslechu podezřelého:
- řidič mi začal opět vulgárně nadávat a poslal mne do nepublikovatelných míst.

Z výslechu obviněného ke krádežím z domů a bytů:
Otázka policisty: Jste si vědom toho, že se nesmí lézt cizím lidem do jejich domů a bytů?
Odpověď: Ano, to vím. Mám to však v krvi a potřeboval jsem peníze na automaty.

Z výslechu obviněného:
- na závěr uvádím, že je mi líto mého protiprávního jednání a vzhledem k mé trestní minulosti jsem doufal, že se ničeho dalšího nedopustím
Z výslechu podezřelého:
 - k tomu, že bych na ženu vytáhl zbraň uvádím, že to není pravda, že mi do bundy foukl vítr a zbraň byla na chvíli vidět. Proti ženě s dítětem bych zbraň nevytáhl, nikomu jsem nechtěl kolena prostřelit….

 Z výslechu obviněného:
 - na dotaz uvádím, že již nevím, odkud jsem měl planžetu, tuto jsem měl doma asi z minula, přesně si to nepamatuji, tuto jsem měl hodně starou, kdysi jsem si ji vyrobil sám. Svého jednání lituji, uvádím, že se již takového jednání dopouštět nebudu.

Z výslechu:
- na závěr bych chtěl uvést ještě tu skutečnost, že na místě činu jsem ještě před příjezdem vozidla rychlé záchranné pomoci na místo, v době, kdy jsem prováděl úkony spočívající v první pomoci u ženy řekl řidič osobního vozidla, že musel jet rychle, nebo jak …, nebo něco takového a on mi nato řekl,  že rychle nejel, že jel 100 km/h…..


- Z úředních záznamů či žádostí…..


Z úředního záznamu policisty, prověřujícího okolnosti poškození vozidla:
Muž byl dotazován, proč zpětné zrcátko ukopnul, kdy na tuto otázku odpověděl, že to udělal z mladické nerozvážnosti.
Z úředního záznamu k pátrací akci:
- následně se na místo dostavil velitel výjezdu por. …., který následně dirigoval hlídku obvodního oddělení k dalším úkolům

Ze záznamu k přečinu nebezpečného vyhrožování:
Poškozený dostal strach s tím, že podezřelý opravdu dostojí svého slova a utekl do prvního patra rodinného domu a své ženě řekl, ať zavolá policii. V té době byla žena podezřelého zamčená v přízemí domu v ložnici a také se strachovala o svůj život.
Z žádosti:
Žádám o ponechání obviněného ve vazební věznici Ostrava 1 do skončení vyšetřování uvedené trestní věci, alespoň do 24.2.2010 pro potřeby orgánů činných v trestním  řízení.
Ze záznamu:
Paní ….. spadla na schodech tramvaje úplně sama a to bez cizího zavinění.
Ze záznamu k požáru v Ostravě-Mariánských Horách:
- v tuto dobu se na místě již nacházela vozidla HZS a hlouček místních senzace chtivých občanů včetně médií.
Z úředního záznamu  k přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti:
- vyběhl od této skupinky pes, pouliční směs, světlé srsti vysoký asi 0,5 m a ten na něj skočil….na místě bylo hovořeno s poraženým cyklistou, který měl být údajně sražen psem…
Z úředního záznamu ke krádeží peněz z restaurace:
- servírka nebyla vyslechnuta z důvodů psychické nevolnosti, avšak je na telefonu a je k dispozici. Druhý z číšníků nebyl vyslechnut, protože dostal okamžitou výpověď a ještě v lokále se značně opil
Z žádosti o výzvu případným svědkům dopravní nehody:
- k nehodě došlo na křižovatce ulic Skautská a Dělnická, kdy řidič měl do zaparkovaného vozidla narazit v důsledku  vběhnutí psa, středně velké postavy, šedé barvy, nezjištěné rasy…
Z úředního záznamu:
- dále uvedl, že majitelkou psa je nezjištěná osoba. Z areálu firmy vyběhli dva psi, Vlčák a Rotvajler.
Z úředního záznamu:
- na místě činu mimo jiné zjištěno, že v sousedství, domě nalevo od napadeného rodinného domu, pobíhá volně po zahradě vzrostlý pes rasy belgického ovčáka, údajně štěkající na každý pohyb cizích osob, v inkriminované noci právě však zavřen v domě, aby nerušil večerní návštěvu
Z úředního záznamu k odcizení sakrálie:
- hlídka strážníků dále sdělila, že silueta postavy Ježíše byla z plechu, nic bližšího k době odcizení nesdělila. Následně bylo provedeno šetření na úřadu městského obvodu, kde nebyla oznamovatelka zastižena. Tato se dle sdělení pracovnice sekretariátu nachází na jednání mimo služební obvod. Na místě se nepodařilo zjistit, komu vznikla škoda odcizením, neboť dle sdělení pracovnice sekretariátu není kříž ze kterého byl odcizen Ježíš v majetku obce….
Ze záznamu k prověřování okolností úmrtí:
- lékař hlídce sdělil, že se zemřelým moc nepohyboval, jelikož to kriminalisté nemají rádi a na dotaz, zda se jedná o násilné úmrtí, odpověděl, že to nemůže určit a proto doporučuje zdravotní pitvu. Poté opustil dům a začal vypisovat papíry potřebné pro další úkony policie.
Ze záznamu k pátrací akci:
- kdy po celou dobu policisté postupovali dle zákona o Policii České republiky a ve vší slušnosti vzhledem k věku pohřešované

Ze záznamu k přečinu krádeže:
- celou cestu hlídce sprostě nadával a vyhrožoval, že ji svleče z uniformy a zmlátí. Po příjezdu na protialkoholní záchytnou stanici na uvítanou počastoval sestru vulgárním slovy, co otravuješ …. Po uklidnění se podrobil orientační dechové zkoušce, kdy mu bylo naměřeno 2,16 promile alkoholu.
Z úředního záznamu ke krádeží věcí z chaty:
- podezřelý ležel pod oknem a na sobě měl neuspořádaným způsobem navrstvenu hromadu různých oděvů a to takovým způsobem, že pod vrstvou oděvů nebyl vidět. Podezřelý, který jevil známky silně podnapilého stavu a následující dvě a půl hodiny nedokázal srozumitelně vyslovit své jméno…

Z úředního záznamu policisty:

- tuto trestní věc jsem kvalifikoval po zralé úvaze a dospěl jsem k rozhodnutí, že se jedná v této fázi o přečin výtržnictví a ublížení na zdraví….

 

- Ze svodky událostí….


Ze svodky k případu krádeže sochy:
Neznámý pachatel odcizil z volně přístupného areálu hřbitova bronzovou sochu, zbarvení matný bronz o velikosti 70 cm na výšku a 20 cm na šířku s vyobrazením Panny Marie se stisknutými dlaněmi, dále již bez marketů a výrobního čísla. Tato soška byla upevněna uprostřed, mezi dvěmi vertikálně uloženými mramorovými deskami. Socha byla upevněna kovovým šroubem k spodní horizontální mramorové desce, stáří sochy je dva roky, čímž vznikla poškozenému škoda ve výši 13 000 korun, kdy k poškození hrobu krádeží této sochy nedošlo.
Ze svodky k případu domácího násilí:
 - nejprve slovně a následně fyzicky údery dlaní a pěstí do hlavy napadl svou shora uvedenou poškozenou matku, kdy této způsobil zranění, které si vyžádalo prvotní lékařské ošetření po příjezdu sanity..

Z ohledání místa činu:
- v levé části pozemku při pohledu od cesty se nachází psí bouda se vzrostlým a agresivním psem blíže neurčené rasy na řetězu.  

 

- vulgární výrazy i konkrétní jména byly vymazány

 

vytisknout  e-mailem