Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Z policejní prevence v dopravě

PRAHA VENKOV-JIH – Policisté z dopravního inspektorátu společně s kolegy z jednotlivých obvodních oddělení územního odboru se zapojili do preventivních projektů v dopravě. 

Na konci letních prázdnin ve čtvrtek 21. srpna letošního roku se policisté z dopravního inspektorátu společně s kolegy z obvodního oddělení v Říčanech zapojili do preventivně dopravní akce „Řídím, piju nealko pivo“. Během této akce zkontrolovali na okraji Říčan kolem stovky řidičů. Pokud policejní silniční kontrola proběhla v pořádku, byl kontrolovaný řidič od přítomného promotéra odměněn malým dárkem v podobě plechovky nealkoholického piva a jednorázovým alkotesterem. Promotér zde zastupoval Český svaz pivovarů a sladoven.
 
Cílem je šířit mezi řidiči pozitivní osvětu a nabídnout jim vhodné alternativy, v tomto případě nealko pivo a jednorázový alkotester. Každý zodpovědný řidič totiž ví, že se po konzumaci alkoholu výrazně mění jeho rozpoznávací schopnosti, má zpomalené reakce a za volantem jako by nebyl. To může mít i fatální následky, což ostatně dokazují také každoroční nelichotivé statistiky dopravních nehod.
 
Více jak šest desítek policistů ze služby dopravní a pořádkové policie se postupně zapojilo na začátku letošního školního roku ve dnech 1. září až 5. září do celorepublikového preventivního projektu„Zebra se za tebe nerozhlédne“. U vybraných přechodů poblíž základních škol pozorně sledovali chování chodců z řad dětí při přecházení silnice. Pokud děti nevhodným způsobem přecházely komunikaci a výrazným způsobem porušily pravidla silničního provozu, policisté je zastavili a na místě jim vysvětlili, jakých chyb se dopustily.
 
V učebně základní školy v Kamenném Přívoze se uskutečnil seminář, na kterém pracovník oddělení tisku a prevence hovořil o zásadách bezpečného chování chodce v silničním provozu se zaměřením na přecházení vozovky. Žáci byli upozorněni na nebezpečné situace a nejčastější příčiny dopravních nehod na přechodech. Každý dětský účastník semináře dostal zápisník s logem a názvem preventivní projektu.
 
 
nprap. Zdeněk Chalupa
tiskový mluvčí
P ČR Praha venkov-JIH
9. září 2014

vytisknout  e-mailem