Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Z lidí tahal peníze

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Na soud čeká ve vazební věznici. 

Potřebujete zajistit právní služby či něco sehnat? Není problém, vše zajistím. Bude to ale něco stát. Tímto sebevědomým stylem vystupoval dvaatřicetiletý podvodník z Uherskohradišťska. Lidem nasliboval, co se dalo a postupně z nich vylákal víc než milión korun.

Vše začalo v polovině minulého roku. Muž se v té době nemohl pochlubit příznivou finanční situací a navíc mu konto sužovaly nějaké dřívější závazky. Proto mu přišlo vhod, když se na něj obrátila mladá žena s požadavkem právních služeb. Aniž by tyto služby zajistil, předem zinkasoval statisíce. Lhaní mu šlo velice dobře. Vymýšlel si jak jména právníků, úředníků a institucí, tak i e-mailové adresy, které úmyslně zakládal, aby prostřednictvím nich mohl ženu a další oběti kontaktovat. Důvěru ženy zneužíval nadále, dokonce mu svěřila peníze na vozidlo, které jí měl sehnat. Konečná částka, o kterou ji připravil, je vyčíslena na bezmála čtyři sta dvacet čtyři tisíc korun.

Podobným způsobem vylákal peníze i z jednasedmdesátiletého muže a jeho známé. Těm sliboval právní služby ohledně rodinných domů. Díky nemalým částkám se tak konto podvodníka navyšovalo. V tomto případě si přišel na téměř šest set tisíc korun.

Poškození muže kontaktovali. Ten ale z rukávů sypal různé výmluvy. Jen sliboval a stále se vymlouval, že je na cestách. To samozřejmě byl. Ubytovával se totiž v různých hotelích např. v Brně a v Hodoníně. První dny vždy řádně zaplatil, aby vzbudil důvěru. Svůj pobyt si poté pod různými záminkami prodlužoval, ale za tyto služby už nezaplatil.

Všech šest poškozených proto své zkušenosti s tímto mladým podvodníkem oznámili na policii. Škoda, kterou tak napáchal, je vyčíslena na milión sedmdesát dva tisíc korun.

Muž v tomto oboru ale není žádným nováčkem. Začátkem minulého roku byl vyšetřovatelem z oddělení hospodářské kriminality obviněn z trestného činu podvod. Toho se dopouštěl naprosto stejným způsobem. Škoda ovšem dosáhla na tři miliony sto tisíc korun a v případu figurovalo 79 poškozených. Jenže než proběhl soud, podvodník řádil dál.

Po dalším sdělení obvinění z trestného činu podvod vyšetřovatel podal návrh na jeho vzetí do vazby, což soud následně akceptoval. Podle zákona mu hrozí až osmileté vězení.

18. prosince 2018, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem