Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Z kominíka se vyklubal podvodník

SEMILSKO - Semilští kriminalisté řešili případ, kdy kominík připravil více jak desítku důvěřivých občanů celkem o 200 tisíc korun. 

Jste si jisti, koho si vpouštíte do domu? Takovou obavu má asi převážná většina z nás, když si do svých domovů zveme nějaké řemeslníky, či opraváře a nebo právě i takové profese jako je například kominík. V minulosti jsme již několikrát varovali před falešnými kominíky, ale ne vždy musí být kominík falešný, a přesto se z něj může vyklubat podvodník.

Takový případ řešili počátkem tohoto roku semilští kriminalisté. Kominík, 54letý muž ze Středních Čech, vybíral od lidí na Semilsku zálohy na opravy komínů, které buď následně provedeny vůbec nebyly nebo byly provedeny jen částečně. Nabízel převážně nové vyvložkování komínů. Takto si počínal od března do prosince loňského roku. 
V průběhu měsíce února tohoto roku ve svých aktivitách muž pokračoval, kdy se jednalo o několik půjček finančních prostředků, které vylákal od lidí pod různými legendami souvisejícími s nákupem materiálu na opravy komínů. Opětovně totiž navštívil některé ze svých zákazníků, u kterých v minulosti dělal opravu komínů s tím, že je ještě potřeba něco dodělat. Muž má tak na svědomí na Semilsku desítky případů, kdy se mu podařilo postupně vylákaz z lidí celkovou částku 200 tisíc korun.

Semilští kriminalisté byli podvodnému kominíkovi již delší dobu na horké stopě. Nyní se bude muset muž za své kominické kousky zpovídat před soudem. Policejní komisař sdělil 54letému muži obvinění pro trestný čin podvodu, za který mu nyní hrozí s ohledem na větší škodu trest odnětí svobody od jednoho do pěti let. Trestní stíhání muže probíhá na svobodě. 
 

A co dělat, abychom se vyvarovali falešným kominíkům či kominíkům - podvodníkům?

Důležité je nechat si komín zkontrolovat člověkem, který má příslušné oprávnění. K tomu, abyste nenaletěli někomu, kdo k revizi oprávnění nemá, slouží nová databáze kominíků a revizních techniků, kterou na svých stránkách spustil Hasičský záchranný sbor České republiky. Do vyhledávacího políčka jen zadáte jméno a příjmení nebo číslo osvědčení dané osoby a systém vám okamžitě sdělí, zda má tato osoba platné oprávnění. Tento seznam obsahuje všechny osoby, které jsou dle zákona o požární ochraně oprávnění k provádění revizí spalinové cesty a následnému vydávání zprávy o revizi spalinové cesty.

Ideální je nechat si doporučit někoho od sousedů, kteří mají tvz. svého kominíka a kterého dobře znají a důvěřují mu. Pokud toto není možné, zkuste se obrátit na někoho, kdo patří do Společenstva kominíků ČR.

Je totiž možné, že si do domu pozvete osobu, která daným oprávněním nedisponuje a vystavujete se tak riziku, že vám vystavený doklad nikdo neuzná, například při kolaudaci domu. V horším případě mohou nastat problémy v situaci, kdy se stane škoda a vy budete vyžadovat plnění po pojišťovně.

A druhý případ, kdy kominík je sice pravý, ale nakonec se z něj vyklube podvodník? 

Poctivý kominík zpravidla působí v regionu svého bydliště a ne na druhém konci republiky, a většinou přichází, až když si jej sami pozveme a neklepe sám na dveře. Pokud to není nutné, neplatit nikomu dopředu vysoké zálohy či půjčky na materiál. V případě zaplacení zálohy,  si tuto nechat potvrdit. 
 

6. 4. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem