Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Z družstva zpronevěřil 12,5 milionu korun

Jihočeský kraj - jednatel zemědělského družstva zpronevěřil společnosti miliony korun.  

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, specialisté na hospodářské trestné činy, včera odpoledne zahájili trestní stíhání muže (44 let) z Pelhřimovska. Kriminalisté jej viní ze zpronevěry 12,5 milionu korun. Způsob, jak se k takové částce muž dostal a jak s ní naložil, rozplétali jihočeští kriminalisté od okamžiku, kdy prověřovali podivné praktiky a následný krach jedné akciové společnosti z Prahy, obchodující s cennými papíry a podobnými komoditami.
Kriminalisté postupně zjistili, že muž je jedním z jednatelů zemědělského družstva z Jihočeského kraje. Z této společnosti odčerpával od léta 2003 vcelku pravidelně finanční prostředky a to zhruba ve dvaceti případech. Zpronevěřené částky, většinou kolem několika set tisíc korun, pak používal pro nákup cenných papírů a podobných produktů u zmiňované pražské společnosti. Společnost, do které stíhaný muž peníze investoval, skončila v roce 2005 v konkurzu. Ze zpronevěřených a takto zainvestovaných peněz získal muž pouhé a necelé dva miliony korun.
V tomto okamžiku se však obviněný pravděpodobně se „ztrátou“ nechtěl smířit a z družstva odčerpal další prostředky a tyto převedl na účet muži z Prahy, bývalému zaměstnanci zkrachovalé společnosti, který měl zajistit či zařídit návrat, alespoň části peněz ze zkrachovalé společnosti. Bývalého zaměstnance pražské finanční společnosti kriminalisté vyšetřují vazebně.
Svým jednáním způsobil stíhaný muž zemědělskému družstvu škodu ve výši 12,5 milionu korun.
Kriminalisté muže vyšetřují na svobodě. Pro takto vysokou zpronevěru trestní zákon stanovuje v §248, ve čtvrtém odstavci, trest odnětí svobody pět až dvanáct let.

vytisknout  e-mailem