Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Z dodávky po nárazu "vyletěl" spolujezdec

KRAJ VYSOČINA: Nedělní nehoda na dálnici D1 si vyžádala šest zraněných 

Těžké zranění cizího státního příslušníka si vyžádala nedělní noční nehoda na dálnici D1. Zraněno bylo také pět dalších osob, které cestovaly v dodávce. Dva lehce zranění byli po ošetření v jihlavské nemocnici propuštěni, tři jsou v nemocnici stále hospitalizováni. Zatím nelze stanovit dobu jejich léčení. U všech mužů by se mělo jednat o středně těžká zranění. Hmotná škoda dosáhla částky 250 000 korun.
 
V neděli v noci krátce po půl jedné došlo na dálnici D1 v úseku 96. kilometru ve směru jízdy na Prahu k dopravní nehodě dvou vozidel. Šestačtyřicetiletý řidič osobního vozidla VW Tiguan jel po dálnici D1 v pravém jízdním pruhu. Zřejmě se plně nevěnoval řízení svého vozidla a čelně narazil do dodávkového vozidla VW Transporter, které jelo před ním. Řidič VW Tiguan při nehodě nebyl zraněn.
 
Po srážce vozidlo VW Tiguan pokračovalo po dálnici D1 dále ve směru jízdy a vozidlo VW Transporter bylo odraženo do levého jízdního pruhu, ze kterého přejelo přes pravý jízdní pruh. Zde se otočilo o 180 stupňů, přejelo odbočovací jízdní pruh a sjelo zadní částí do travnatého příkopu.
 
Při dopravní nehodě vyletěl bočním oknem z místa spolujezdce ze sedadla za řidičem spolujezdec, který zůstal ležet u středových zdvojených svodidlech. Při nárazu byl tento šestapadesátiletý cizí státní příslušník těžce zraněn. V době nehody seděl na místě v prostřední řadě na levé straně za řidičem. Muž byl na místě nehody ošetřen posádkou rychlé záchranné služby a poté převezen do Fakultní nemocnice Brno - Bohunice. Ostatních pět členů posádky vozidla Transporter, kteří utrpěli lehká zranění, zůstalo po nárazu v havarovaném vozidle.
 
O tom, jak byl náraz silný, svědčí skutečnost, že ve vozidle VW Transporter zůstala po dopravní nehodě odtržená prostřední i zadní řada sedadel. Policisté při vyšetřování okolností nehody na místě zjistili, že všichni cestující byli při jízdě připoutání bezpečnostními pásy. Řidiči obou vozidel se podrobili orientační dechové zkoušce s negativním výsledkem. Při dopravní nehodě vznikla na havarovaných vozidlech hmotná škoda ve výši 251 000 korun. Vzhledem k  tomu, že se nehoda stala v noci, provoz na dálnici D1 byl v tu dobu minimální. Proto při vyšetřování nehody ani při odklízení havarovaných vozidel nevznikaly v místě dopravní nehody žádné větší dopravní problémy.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
16. duben 2012

vytisknout  e-mailem