Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Z činnosti moravskoslezských policistů

Ms kraj: Kontroly, opatření na hranicích, řidiči pod vlivem alkoholu 

V souvislosti s Covid-19 platí množství opatření, která mají za cíl zabránit šíření této nemoci. Někteří se mohou mylně domnívat, že přestala být platná pravidla obecná, například v oblasti silničního provozu. Řidiči porušující dopravní předpisy nebyli nikdy žádnými hrdiny a v době nouzového stavu se jimi také určitě nestanou…

Statistiky nejsou v této chvíli k dispozici, ale řidiči porušující předpisy, například pod vlivem alkoholu nebo překračující rychlost, zvyšují riziko dopravní nehody a ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. O faktu, že moravskoslezští dopravní policisté operují denně po celém území kraje, se přesvědčil včera po poledni řidič osobního vozidla, který projížděl menší obcí na Opavsku. Na monitoru radaru byla rychlost 130 km/h. Policisté řidiče zastavili, učinili náležité úkony a věc oznámili příslušnému správnímu orgánu. Doplním, že policisté tyto přestupky řidičů, které nezastaví, oznamují správním orgánům.

Policisté řeší také dopravní nehody, kdy byl řidič pod vlivem alkoholických nápojů. Například, včera hodinu před půlnocí v Kopřivnici nezvládl řízení osobního vozidla 28letý muž, který zřejmě vlivem podnapilosti a nepřizpůsobení rychlosti jízdy profilu silnice dostal smyk a po vjetí na středový ostrůvek kruhového objezdu narazil do sloupu veřejného osvětlení. Výsledek orientační dechové zkoušky byl přes 2 promile alkoholu v dechu. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, v úkonech pokračují.

A s více než 3 promilemi alkoholu v dechu měl usednout za volant v pátek minulého týdne odpoledne muž v Příboře. Policisty přivolali svědci, kteří si vozidla všimli. Řidič měl na silnici kličkovat a jen shodou náhod nedošlo ke střetu s protijedoucími vozidly. Za městem měl řidič přejet rovně přes kruhový objezd, přičemž vozidlo zůstalo stát v jeho středu na vyvýšeném místě.

Kontroly; opatření na hranicích

Moravskoslezští policisté stále, každodenně, dohlíží nad dodržováním jednotlivých nařízení a opatření vlády. V rámci běžného výkonu služby kontrolují uzavření vybraných prodejen a provozoven, omezení volného pohybu osob a shromažďování, kontrolují samozřejmě také, zda se osoby pohybují na veřejnosti s ochrannými prostředky dýchacích cest.

Větší část kontrol, kterých učiní policisté v Moravskoslezském kraji i několik set denně, se týkají uzavřených obchodů a provozoven. Po sečtení za minulý týden se jedná celkově o 2 180 kontrol.

Pokud policisté zjistí porušení výše uvedených nařízení a není na místě (v odůvodněných případech) vyřízení domluvou, oznamují věc příslušnému správnímu orgánu. Za poslední týden jsme oznámili 65 případů, jednalo se převážně o nenošení roušek mimo bydliště:

•  Včera navečer procházel ulicí v Bruntále muž se ženou, aniž by měli na místě veřejně přístupném ochranný prostředek nosu a úst.

•  Z přestupku je podezřelý 19letý mladík, který se včera odpoledne pohyboval na náměstí v Karviné. Neměl zakrytá ústa a nos.

•  Minulý týden v sobotu se procházel muž po ulici v Ostravě – Mariánských Horách. Nijak si nezakrýval ústa a nos. Rovněž tento je podezřelý z přestupku, který policisté oznámili správnímu orgánu.

 

Moravskoslezští policisté i nadále zajišťují úkoly vyplývajících z usnesení vlády v podobě režimových opatření na hraničních přechodech na státních hranicích se Slovenskem a Polskem. Provoz na hraničních přechodech je bez komplikací, plynulý. Při pohledu na základní činnost policistů v této oblasti lze konstatovat, že zkontrolují denně v součtu tisíce vozidel jedoucí do České republiky, ale také v opačném směru. V desítkách (v ojedinělých případech až kolem stovky) se pohybují odepřené vstupy osobám směřujícím jak z republiky, tak v opačném směru z Polska a ze Slovenska.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 31. března 2020

vytisknout  e-mailem