Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Z činnosti expertů - mechanoskopů

Rukama specialistů projde ročně zhruba 3 500 stop.  

Za rok jim projdou rukama tisíce vzorků. Vyhodnocení některých trvá hodinu, nad jednou stopou však mohou strávit i celý týden. Musí být velmi precizní, nepodcenit žádnou drobnost. Jsou schopni vnímat zkoumané vzorky ve všech souvislostech. Řeč je o policistech, kteří se zabývají kriminalistickou mechanoskopickou expertizou. Pracoviště těchto specialistů je součástí odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. 
mechanoskopie 2.jpg
 
Co je mechanoskopie
Mechanoskopie je vědní obor kriminalistiky. Zabývá se identifikací použitých nástrojů podle jejich stop na různých napadených objektech a podobně. Je v podstatě i naukou o všech nástrojích a technických pomůckách pachatelů, s nimiž se v kriminalistice můžeme setkat. Co se týká nástrojů, v praxi se z hlediska kriminalistické techniky můžeme setkat s nástroji několika druhů: stříhací, štípací, řezné, sečné, vrtací, kladiva, upínací nářadí, obráběcí nástroje a další (například autogenní zařízení na řezání a svařování plamenem).
 
Práce expertů - mechanoskopů
Každý nástroj má své zvláštnosti, podle nichž se dá identifikovat na základě stop, které zanechal na napadeném objektu. Můžeme to srovnat s papilárními liniemi u lidí – každý člověk má linie zcela odlišné a neopakovatelné, a to na prstech, dlaních a chodidlech.
Práce expertů stojí na porovnávání (komparaci) stop. To znamená:
- srovnání zajištěné mechanoskopické stopy, kterou zanechal nástroj na místě činu, se stopou zkušební, pokusnou (tímto postupem se vylučuje, nebo naopak potvrzuje shodnost stop a tedy i nástroje, kterým byl trestný čin spáchán)     
- experti srovnávají nejméně dvě různé stopy z několika míst trestných činů a vyhodnocují, zda se shodují, nebo ne
- úkolem policistů je v mnoha případech také zjistit, zda se jednalo v konkrétním případě o násilný trestný čin, popřípadě jakým nástrojem byl skutek spáchán
 

mechanoskopie 1.jpg

Kriminalisté tak v některých případech udělají zkoumaným nástrojem zkušební stopu a následuje komparace a vyhodnocování těchto stop. Velmi důležité je konstatování, že žádný nástroj není absolutně hladký, má své specifické nesrovnalosti vniklé při výrobě nebo úpravě. Je zcela vyloučeno, aby nerovnosti u dvou předmětů – nástrojů, byly naprosto shodné. A úloha specialistů je jasná: najít shodné markanty a učinit závěr, že předměty (stopy a předmět, stopy a stopy) se shodují.
 
Pracoviště specialistů na mechanoskopii disponuje komparačním mikroskopem. Tento přístroj (má ho každý odbor kriminalistické techniky a expertiz jednotlivých krajských policejních ředitelství) mají policisté na severní Moravě od roku 2005. Přístroj je napojený na počítač. Náročnost práce odborníků - mechanoskopů můžeme doložit následujícími čísly: rukama pěti specialistů projde ročně několik tisíc stop, jedná se o zhruba 3 500 případů. Jak je v úvodu napsáno, nad některým zkoumaným vzorkem stráví policista hodinu, ale jsou i takové, že na jednom případu pracuje i týden.
rukama pěti specialistů projde ročně několik tisíc stop, jedná se o zhruba 3 500 případů.  
rukama pěti specialistů projde ročně několik tisíc stop, jedná se o zhruba 3 500 případů. 
V některých případech musí mechanoskopové pracovat se stopami zajištěnými na místě činu, které jsou však poškozené, znehodnocené. V této souvislosti není jistě od věci upozornit zejména občany, aby v případě zjištění jakékoli stopy – samozřejmě nejen mechanoskopického charakteru – se stopami v žádném případě nemanipulovali. Je tak možné předejít jejich poškození. A poškozená stopa se jistě vyhodnocuje o mnoho hůř, než nepoškozená, v původním stavu.
 
Zajímavosti

mechanoskopie 3.jpg

Tito policisté jsou opravdoví „profíci“. Experta nemůže dělat kdokoli, je potřeba mít ukončené vysokoškolské vzdělání se zaměřením například jako strojní inženýr. Než se z policisty stane expert – znalec, musí absolvovat mimo jiného kurz určený budoucím expertům na Policejní akademii a je potřeba rovněž absolvovat stáž na Kriminalistickém ústavu. Vše je zakončeno zkouškou a možností vykonávat funkci jako expert. Samozřejmostí, běžnou praxí, však je ještě minimálně rok působení na pracovišti pod vedením již zkušenějšího kolegy – experta. Policisté poté mohou vyhotovovat znalecké posudky a další odborná vyjádření. Vzdělávání těchto policistů však v podstatě nikdy nekončí. Je potřeba neustále sledovat nové „trendy“ v páchání trestné činnosti a podobně.
 
Pracovníci mechanoskopického pracoviště vlastní a doplňují například sbírku cylindrických vložek (čítá kolem 200 exemplářů). Jedná se o stopy, se kterými se stále pracuje, nebo o ty, které jsou již vyhodnocené a založeny jako další kousek do sbírky. Další sbírkou jsou visací zámky.
 
 
Případy trestných činů, na kterých experti participovali
O tom, že mechanoskopie má své opodstatněné a nezastupitelné místo v soudobé kriminalistice, dokládají následující příklady.
 
*          Počátkem roku 2002 byly nalezeny v odlehlém a těžko přístupném terénu na území katastru obce Studénka na Novojičínsku ostatky ženy. Policisté ostatky zajistili a zaslali ke zkoumání (v rámci pitvy) se zaměřením na zjištění totožnosti zemřelé a příčin úmrtí. Policisté rovněž zajistili různé druhy stop, které odeslali ke zkoumání expertům na odbor kriminalistické techniky a expertiz. Na základě indicií se podařilo zjistit, že se jednalo o tehdy 69letou ženu z Ostravy. Zůstávalo prověřit, zda na smrti paní neměla podíl cizí osoba.
        Jisté zajištěné stopy byly i mechanoskopické. Policejní experti – mechanoskopové – začali s detailní analýzou zajištěných věcí. Jednalo se především o oděvní svršky ženy. Kriminalisté věnovali znaleckému zkoumání maximální pozornost. Přestože byl oděv velmi znehodnocen, v rozkladu, a hledání jakýchkoli stop bylo náročné, velila policistům profesní čest se hned tak nevzdát. Jejich mimořádné úsilí vyústilo ve zjištění, že zkoumané spodní prádlo ženy nese znaky poškození, které jednoznačně způsobila cizí osoba. Věc tedy byla právně posuzována jako trestný čin vraždy. Případ byl již odložen, nepodařilo se zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání.
 
*          Rukama mechanoskopů prošla také nejedna – dalo by se říci – kuriozita. Přestože jde o běžnou práci těchto expertů, v očích veřejnosti se může jevit například zkoumání poškozené mříže velmi zajímavé. Řeč je o části mříže, kterou při útěku překonal odsouzený pan K.. Stalo se tak koncem října roku 2000, kdy muž uprchl z věznice Mírov na Šumpersku. Jednalo se o mediálně a veřejností sledovaný útěk. Policisté uprchlého vězně zadrželi počátkem prosince téhož roku.
 
*          Další případ, který policisté uzavřeli a pachatel byl pravomocně odsouzen, je z roku 2001. Tehdy 33letého muže napadl v restauraci v Bohumíně pachatel, který mu způsobil mnohačetná poranění na těle. Poškozený na místě zraněním podlehl. Věc byla kvalifikována jako trestný čin vraždy. Policisté na místě nástroj, kterým se vraždilo, nenalezli.
            Mezi zajištěnými stopami byl však také úlomek nějakého nože, který zůstal v hlavě zemřelého. Experti tak měli jednoznačný úkol: zjistit, zda část později nalezeného nože a úlomek tvoří celek – tedy zbraň, kterou pachatel použil při útoku proti zemřelému. Mechanoskopové mohli po provedeném zkoumání konstatovat, že oba zkoumané vzorky tvoří jeden celek.
 
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 

vytisknout  e-mailem