Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Z "běžného" úmrtí se stala vražda

LIBEREC - Pachatelé již sedí ve vazbě. 

Českolipští policisté se od 27. října zabývali případem úmrtí  53letého muže z České Lípy. S podezření, že se s mužem zřejmě něco stalo, neboť nebyl delší dobu viděn, se na policisty obrátil jeho příbuzný. Na základě tohoto oznámení byl na jednom z českolipských sídlišť otevřen za asistence  hasičů byt pohřešovaného muže. Ten byl nalezen uvnitř bytu, v koupelně, bez známek života. K zemřelému byl přivolán i lékař, který konstatovat smrt z nezjištěných příčin a nevyloučil ani cizí zavinění. Proto byla nařízena soudní pitva ke zjištění přesné příčiny úmrtí 53letého muže.

I když vše podle prvotního ohledání místa činu naznačovalo, že by se mohlo jednat o nešťastnou náhodu, kdy na následky zranění muž zemřel, přesto krajští kriminalisté, kteří se rovněž případem "úmrtí" zabývali, zjistili mnohem závažnější skutečnosti.

K vyšetřování úmrtí si přibrali i soudní znalce, kteří se měli vyjádřit k mechanismu a okolnostem úmrtí. Závěry znalců byly jednoznačné - muž byl zavražděn a "běžné" úmrtí pouze někdo nafingoval.

Kriminalisté krajského ředitelství v součinnosti s kriminalisty Územního odboru Česká Lípa se vyšetřování případu velmi intenzivně věnovali a již sedm dnů po oznámení události, 5. listopadu, zadrželi dvě podezřelé osoby - 20letou ženu a 39letého muže z Českolipska. Jednu z osob zavražděný muž znal. Ta zneužila jeho důvěry a spolu s dalším spolupachatelem muže při jedné z návštěv brutálně usmrtili a vše pak nastražili tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda. Motiv jejich činu byl jednoznačný - finanční prospěch. 

Dvojici policejní komisař obvinil ze zločinu vraždy, ke kterému se také oba obvinění přiznali. 20letá žena i 39letý muž jsou vyšetřováni vazebně. Za zločin vraždy jim v případě uznání viny u soudu hrozí až výjimečný trest.

por. Bc. Vlasta Suchánková
e-mail: tiskova.krplb@mvcr.cz
tel.: 974 461 207
6. 12. 2010

 

vytisknout  e-mailem