Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zůčastnili jsme se kampaně na podporu chodců

ČESKOLIPSKO - Chodci obdrželi zdarma reflexní pásky. 

Město Česká Lípa ve spolupráci s městskými strážníky a dopravními policisty českolipského územního odboru připravilo dopravně bezpečnostní kampaň na podporu bezpečnosti chodců v silničním provozu. Do povědomí veřjnosti se už dostala informace o tom, že zákon vyžaduje, aby chodec pohybující se za snížené viditelnosti mimo obec,  měl na sobě povinně nějaký reflexní prvek, který ho v silničním provozu zviditelní.1

Stejně tak ale je důležité i to, aby byl chodec chráněn reflexním prvkem v silničním provozu ve městě nebo v obci, i když mu právě toto zákon neukládá. Při snížené viditelnosti za husté mlhy, sněžení a nebo při poruše pouličních lamp je "neviditelný" chodec v obci ohrožen stejnou měrou jako mimo ni. Tím, že je označen reflexním prvkem, ovlivní to, že ho motoristé včas zaregistrují a mohou na něj v silničním provozu adekvátně reagovat.

Dopravně bezpečnostní akce probíhala ve středu odpoledne v centru České Lípy a shodou okolností se v té době na Českolipany a návštěvníky města sypal z nebe sníh takovou intenzitou, že i v tuto dobu byla viditelnost velmi omezená. Přitom ještě většina lidí pobíhala po městě v tmavém oblečení a řidiči se museli hodně soustředit na to,  aby tyto tmavé postavy na přechodech nepřehlédli. A právě proto od nás lidé dostávali reflexní pásky, za které byli mnozí velmi vděční. Akci podpořila svou osobní účastí i starostka města České Lípy paní Ing. Jitka Volfová, která kolemjdoucím reflexní pásky rozdávala společně se strážníky a policisty.

13. 12. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem