Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

XVII. řádné zasedání hlavních hraničních zmocněnců České republiky, Slovenské republiky a Polska

Dne 29. listopadu 2021 proběhlo v Mikulově za přítomnosti prvního náměstka policejního prezidenta pana genmjr. Mgr. Martina Vondráška zasedání hlavního hraničního zmocněnce České republiky, pana plk. Mgr. Milana Majera a hlavního hraničního zmocněnce Slovenské republiky, pana plk. Mgr. Roberta Guckého, za Polskou republiku se jednání zúčastnil formou videokonference zástupce hlavního velitele Hraniční stráže pan brig. gen Grzegorz Niemiec. 

General Niemiec  informoval přítomné o aktuální situaci na polsko – běloruské hranici, kdy uvedl, že neustále probíhají násilné provokace a pokusy o nedovolený vstup na území Polska. Uvedl, že se na ochraně hranice podílí 15 tisíc příslušníků armády, Hraniční stráže a policie.
Česká strana vyjádřila polským kolegům poděkování za ochranu  vnější hranice Evropské unie s Běloruskem a deklarovala připravenost poskytnout v případě potřeby personální i technickou pomoc.
Hlavni hraniční zmocněnec Slovenské  republiky taktéž vyjádřil Polsku poděkování a zájem poskytnout v případě potřeby pomoc, ať už formou materiálního vybavení či vyslání policistů.

Účastníci setkání se shodli, že náročná situace panuje  na hranci Litvy a Běloruska, a také na hranici Maďarska se Srbskem, přes kterou vede hlavní směr tzv. balkánské migrační trasy, nicméně dochází k nerovnoměrnému mediálnímu pokrytí těchto problémů, kdy zcela zásadním způsobem převažuje v médiích informování o migrační krizi pouze na polsko-běloruské hranici bez ohledu na skutečnost, že podoba sekundární nelegální migrace na území České i Slovenské republiky je především ovlivňována právě situací na západobalkánské migrační trase.

Hlavní hraniční zmocněnci prodiskutovali aktuální migrační trendy, zdůraznili možnost přesunu migrační trasy z Běloruska na Ukrajinu. Slovenská strana v této souvislosti informovala o podpisu bilaterální dohody na základě které bude moci Slovenská republika vysílat policejní kontingenty na maďarsko-rumunskou a maďarsko-srbskou hranici.

kpt. Bc. Renata Grecmanová
tisková mluvčí
Ředitelství služby cizinecké policie

2. prosince 2021 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem