Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Xir, kladenský služební pes, našel pachatele

PRAHA VENKOV-ZÁPAD – Stačilo mu pár minut na nalezení. 

Čtyři dny před vánočními svátky, tj, 20. prosince, přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o vloupání neznámým pachatelem do prodejny potravin v ulici Velvarská v Horoměřicích. 

Operační důstojník na místo události ihned vyslal hlídku z obvodního oddělení Libčice a navíc přizval k vypátrání pachatele také kladenskou psovodku Jitku s jejím čtyřnohým parťákem Xirem.

Psovodka se svým služebním psem po příjezdu a po zjištění prvotních informací vešla dovnitř objektu, kde během několika málo minut Xir svým štěkotem označil pachatele. Ten byl ukrytý za regály v zadních prostorech prodejny. Posléze byla osoba předána policistům, kteří si ji převzali k dalším potřebných úkonům.

Třiatřicetiletý muž je v současné době podezřelý ze spáchání dvou trestných činů, a to z krádeže a poškození cizí věci, za což mu v případě odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Německý ovčák Xir slouží u Policie České republiky, konkrétně u skupiny základních kynologických činností v Kladně, téměř 6 let. Naším, respektive Jitčiným, čtyřnohým kolegou je již od narození. XIR
Je všestranný, což znamená, že se využívá k pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, k vyhledávání předmětů a mimo poslušnosti, obrany v praxi či pachových prací, je velice úspěšný ve sportovní oblasti. Xir má totiž nejvyšší zkoušku podle mezinárodního všestranného sportovního zkušebního řádu IGP-3. Ten se skládá ze 3 různých částí, a těmi jsou stopa, obrana a poslušnost.

Xir má za sebou desítky úspěšných výjezdů, čímž dokazuje, že je právoplatným členem Policie ČR.XIR

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
31. prosince 2021

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem