Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie bude nově kontrolovat otisků prstů uložených v osobních dokladech

Projekt "Vybudování Národní kontrolní autority (NKA)" financovaný Norskými fondy 

Policie České republiky Ředitelství služby cizinecké policie zahájilo v roce 2015 realizaci projektu Národní kontrolní autority (DVCZE). Předmětem projektu "Vybudování Národní kontrolní autority" je vybudování komponenty kontrolní a verifikační části systému pro práci s elektronickými veřejnými doklady s biometrickými prvky, která představuje platformu určenou pro mezinárodní provoz s rozšířením o podporu správy dat nezbytných pro verifikaci dokladů a autentizaci jejich držitelů na podřízených inspekčních systémech.

Realizace tohoto projektu umožní všem oprávněným autoritám (např. PČR, CS, Vězeňská stráž) a zejména pak policistům cizinecké policie provádějící hraniční kontrolu na vnějších hranicích nebo pobytovou kontrolu cizinců na území, ověření totožnosti osob prostřednictvím otisku prstu uloženém v cestovním dokladu nebo pobytovém povolení. Systém bude vytvořen tak, aby umožňoval práci jak s doklady vydanými Českou republikou tak cizími státy. Potvrzení totožnosti prostřednictvím služeb NKA ověří nejen pravost a platnost elektronické části dokladu, ale zejména odhalí případné zneužití dokladu jinou osobou.

Projekt "Vybudování Národní kontrolní autority (NKA)" je spolufinancován z Norských fondů 2009-2014, Program CZ14 - Spolupráce v rámci Schengenu a boj proti přeshraniční a organizované trestné činnosti, včetně nezákonného obchodování s lidmi a migraci zločineckých skupin (http://www.eeagrants.cz).

plk. Mgr. Kateřina Rendlová
Ředitelství služby cizinecké policie

20. 2. 2015

vytisknout  e-mailem