Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

www.pedofilie-info.cz

Žadatel se domáhal poskytnutí informací ohledně výsledku prověřování webových stránek www.pedofilie-info.cz, o kterém informoval Český rozhlas – Radiožurnál dne 30. července 2014 ve 12:07 hodin v pořadu Hlavní zprávy. V případě, že prošetřování je už ukončeno, žádal o sdělení podrobnějšího zdůvodnění výsledku prošetřování z důvodu poskytnutí zpětné vazby administrátorům zmíněných webových stránek, konkrétně o informace, z jakých informací Policie České republiky vycházela, zda kontaktovala odborníky na problematiku pedofilie (případně které), v jakých bodech (paragrafech) byl web prošetřován a s jakým výsledkem. 

Policie České republiky posoudila předmětnou žádost a poskytla žadateli následující informace:
 
Policie České republiky prošetřovala webové stránky www.pedofilie-info.cz podle § 69 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, s ohledem na možné porušení platných právních předpisů v oblasti přestupkového nebo trestního práva, a to ve vztahu k mravnostním deliktům. Šetření bylo vedeno odborem informační kriminality úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky. V rámci tohoto šetření byla provedena záloha předmětné webové prezentace, jež byla dostupná a obsahem odpovídala prezentovanému stavu v dané době, a tato byla podrobena zkoumání. Ve věci bylo rovněž vyžádáno stanovisko Sexuologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
 
Na základě prostudování veškerých dostupných podkladů, provedené analýzy a vyhodnocení předmětné webové prezentace na adrese www.pedofilie-info.cz nebyly zjištěny žádné konkrétní informace ani skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že byl při provozování nebo spravování výše uvedených webových stránek spáchán přestupek nebo trestný čin. Šetření bylo proto ukončeno a věc byla dne 5. června 2015 uložena.
 Při vyhodnocování obsahu webové prezentace bylo provedeno i vyhodnocení diskusního fóra a bylo zjištěno, že většina jeho registrovaných uživatelů si jako profilovou fotografii vložila fotografii dítěte ve věku cca 6-13 let. Je pravděpodobné, že fotografie těchto dětí byly uživateli diskusního fóra využity bez jejich vědomí, respektive bez vědomí jejich zákonných zástupců. Takové jednání může být v kolizi s právem na ochranu soukromí, případně s autorským právem. Používání takových fotografií ve vztahu k tématice zkoumaného webu se jeví jako zcela nevhodné a může vzbuzovat negativní ohlasy veřejnosti.
 
PhDr. Jiří Vokuš, 23. července 2015

vytisknout  e-mailem