Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zvýšený dohled nad silničním provozem

Na dodržování pravidel a bezpečnosti v silničním provozu v prodlouženém víkendu se zaměří dopravní policisté po celé republice. 

 
Policisté budou v nadcházejícím víkendu věnovat zvýšenou pozornost dohledu nad dodržováním bezpečnosti v silničním provozu. Kontroly budou zaměřeny na to, zda jsou motorová vozidla v dobrém technickém stavu, zda řidiči před jízdou nepožili alkohol nebo neužili drogu. Pozornost policistů po celé republice bude věnována také na způsob jízdy a dodržování rychlosti.
 
Dopravně bezpečnostní akce v jednotlivých regionech budou probíhat již od čtvrtka, kdy se mnoho řidičů vydá na prodloužený víkend. Intenzivně budou kontroly probíhat až do neděle, kdy předpokládáme, že hustota dopravy dosáhne velké intenzity. Proro upozorňujeme řidiče, aby dbali zvýšené pozornosti, počítali také s uzávěrami a možným zdržením.
 
Nadcházející prodloužený víkend bude jistě víkendem, kdy se spousta rodin vydá na výlet a za svými známými. Aby všichni dorazili do cíle své cesty,     a zase zpět domů je nutné nejen dodržovat pravidla silničního provozu, ale zejména zvýšit pozornost a opatrnost. V neposlední řadě je třeba být trpěliví. Každý víkend, zejména ten prodloužený se hustota provozu na našich silnicích mnohonásobně zvýší. Vyjedou často také řidiči, kteří neřídí motorová vozidla denně a v tak silném provozu se mnohdy hůře orientují.
 
Se zvýšeným provozem se zvyšuje také pravděpodobnost zvýšení počtu dopravních nehod. Smrtelné dopravní nehody jsou pak smutnou tečkou za příjemně prožitými dny. Příčiny nehod bývají různé - mikrospánek, nepozornost řidičů, spěch, rychlá jízda a také alkohol.
 
Alkohol je bohužel špatným rádcem nejen za volantem.
Velmi častým viníkem dopravní nehody bývá alkohol. Ten však před jízdou nepožijí jen řidiči motorových vozidel, ale velmi často také chodci a cyklisté. Vlivem alkoholu pak u všech dochází ke špatnému odhadu vzdálenosti, nesoustředěnosti a špatným reakcím. A pokud se k alkoholu přidá například rychlá jízda, nastávají situace, kterým by se dalo předejít. Při střetu jsou pak těmi slabšími a ohroženějšími většinou právě chodci a cyklisté, kteří nemají při střetu šanci.
 
Alkohol a nehodovost
týden
Alkohol celkem
po - út - st - čt
pá - so - ne
so - ne
27.8. -   02.09.2012
86
43
43
31
03.09. - 09.09 2012
86
44
42
34
10.09. - 16.09.2012
100
44
56
38
17.09. - 21.09.2012
 35
35
 
 
 
Smutná je skutečnost, že většinou takto zaviněnou dopravní nehodu odnesou nevinní lidé, kteří dodrželi všechna pravidla bezpečné jízdy. Alkohol za volant prostě nepatří nikdy!
 
Mlhy a šero
V těchto dnech komplikuje dopravu také mlha. Na mnohých místech způsobuje komplikace a snížená viditelnost jak v ranních, tak večerních hodinách jsou dalším rizikovým faktorem v dopravě. Viditelnost je mnohdy jen pár metrů. Řidiči se často nedokážou přizpůsobit dané situaci. Při jízdě za snížených povětrnostních podmínek a zejména mlhy musí být řidiči při jízdě velice soustředění nejen na provoz těstě před vozidlem, aby nenajeli do výmolu, ale vnímat musí i dopravní značení a své okolí, aby nepřehlédli jedoucího cyklistu nebo chodce. Samozřejmostí je zapnutá mlhovka. Řidiči by neměli hlavně nebezpečně předjíždět. Měli by si uvědomit, že jakmile se oni dostanou na přední pozici, kde nebudou mít žádné záchytné světlo, pojedou stejně pomalu.
 
Cyklisté a chodci
Cyklisté a chodci by měli být především dobře osvětleni. Měli by si uvědomit, že jsou stejnými účastníky silničního provozu jako řidiči motorových vozidel či motorek. Bezpečnost cyklistů a chodců zvyšují reflexní doplňky. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Reflexní materiál je v noci vidět ne třikrát větší vzdálenost než bílé oblečení a více než na desetkrát větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval.
 
Upozorňujeme řidiče a všechny účastníky silničního provozu, aby dbali nejen na svoji bezpečnost, ale také na bezpečnost ostatních.
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
27. září 2012
 
 

vytisknout  e-mailem