Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zaměřeno na bezpečnostní pásy

Policisté zkontrolovali téměř 31 000 vozidel 

V uplynulém týdnu se policisté na území celé České republiky zaměřili na kontrolu používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, a to během celoevropské akce pod záštitou mezinárodní organizace TISPOL. V rámci dopravně bezpečnostní akce, do které se zapojilo více než 2800 příslušníků Policie České republiky  z řad dopravní, pořádkové a cizinecké policie, prošlo kontrolou policistů téměř 31 000 vozidel.

Hlídky odhalily celkem 7 308 přestupků, z nichž 6 817 vyřešily na místě v blokovém řízení a 491 oznámily k projednání příslušným správním orgánům. Celková výše uložených pokut přesáhla 2,3 milionu korun.

Dopravně bezpečnostní akce byla zaměřena na kontrolu dodržování povinnosti být za jízdy připoután bezpečnostním pásem, což koresponduje i s nejčastěji odhaleným přestupkem. Řidičů a spolujezdců, kteří nepoužili bezpečnostní pás, policisté odhalili 1 789. Dalších 64 případů se týkalo nepoužití zádržných systémů, tedy dětských autosedaček.

Policisté však nekontrolovali pouze připoutání bezpečnostním pásem. Celkem 1 159 řidičům byla v rámci týdenní akce naměřena vyšší než povolená rychlost. Alkohol v těle řidičů policisté zjistili v 91 případech, z nichž 84 kvalifikovali jako přestupek a 7 jako trestný čin. Dalších 39 řidičů hlídky přistihly při řízení vozidel pod vlivem drog.

17. března 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem