Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výsledky dopravně bezpečnostní akce TISPOL

Od pondělí 22. července do neděle 28. července 2013 probíhala na území celé České republiky dopravně bezpečnostní akce TISPOL, která byla tentokrát zaměřená na kontrolu autobusů a nákladních vozidel.  

Do akce bylo nasazeno téměř 700 policistů, 40 pracovníků celních úřadů, 53 pracovníků krajských úřadů a obecních úřadů s rozšířenou působností. Celkem bylo zkontrolováno 4 889 vozidel. Zjistili jsme 1 271 dopravních přestupků, z nichž jsme 1 099 vyřešili blokovou pokutou na místě a 172 přestupků jsme oznámili příslušnému správnímu orgánu.
 
Dopravně bezpečnostní akce byla zaměřena převážně na kontrolu autobusů. Celkem se kontrole podrobilo 367 řidičů autobusů. Porušení sociálních předpisů se dopustilo 89 řidičů, u 12 jsme shledali nedostatky v dokumentech .
 
V oblasti sociálních předpisů se  řidiči dopustili zejména nesprávné použití tachografu, a to v 70 případech. Dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávku nedodrželo 16 řidičů a 3 řidiči se dopustili neoprávněné manipulace s kontrolním zařízením a paměťovými kartami. Další jízdu jsme zakázali u 5 autobusů.
 
V rámci akce bylo zkontrolováno také 1 688 nákladních vozidel nad 3,5 tuny, u nichž bylo zjištěno ve 43 případech nesprávné používání tachografu, v 88 případech nebyla dodržena doba řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávky. Neoprávněnou manipulaci s kontrolním zařízením a paměťovými kartami jsme zjistili v 9 případech. Nevyhovující technický stav mělo celkem 139 nákladních vozidel nad 3,5 tuny. Přetíženo bylo celkem 11 těchto nákladních vozidel. Nesprávně zajištěný náklad se při kontrole vyskytl u 9 vozidel. Další jízda byla zakázána 9 řidičům.
 
Kromě zjištění dopravních přestupků policisté zadrželi 8 pachatelů trestných činů, vypátrali 2 pohřešované osoby.
 
TISPOL je organizace, která sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky a je založena na předávání zkušeností a informací. Hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou. Akce jsou vždy zaměřeny na konkrétní problematiku, jako je alkohol a drogy, rychlost, nákladní a autobusová doprava. 
 
por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
30. července 2013
 

 

 

vytisknout  e-mailem