Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výroční zpráva za rok 2012

Výroční zpráva Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky za rok 2012 tak jako každoročně shrnuje situaci v oblasti drog na našem území z pohledu orgánů vymáhajících právo v České republice. 

     Zaměřuje se na zásadní vývojové trendy v oblasti nelegální výroby a obchodu s omamnými a psychotropními látkami a jedy na území České republiky a míru angažovanosti jednotlivých organizovaných zločineckých uskupení, která jsou do této trestné činnosti zapojena. Snaží se také nastínit možný vývoj drogové scény v České republice a rizika s ním spojená. Výroční zpráva je doplněna statistickými a kazuistickými daty, o která se popisovaný stav argumentačně opírá. Rok 2012 se v oblasti drogové kriminality vyznačuje především největším množstvím zajištěného objemu omamných a psychotropních látek a počtem stíhaných pachatelů od roku 1989.

     Česká republika se již dlouhodobě potýká se stále zvyšujícím se počtem vyprodukované marihuany a metamfetaminu. V roce 2012 bylo orgány činnými v trestním řízení zajištěno rekordních 563 kilogramů marihuany a téměř 32 kilogramů metamfetaminu. Zatímco počet indoor pěstíren netechnického konopí neustále narůstá, u varen metamfetaminu registrujeme zejména v příhraničních oblastech příklon k velkoobjemové výrobě.
 
     V roce 2012 bylo odhaleno celkem 199 pěstíren konopí a zajištěno 90 091 rostlin s průměrným obsah THC 12 %, kdy registrovaná škála se pohybovala od 7 do 23 %. Odhadovaná roční produkční schopnost odhalených pěstíren za rok 2012 dosahovala zhruba 7 tun. Většina vypěstované marihuany byla určena pro domácí trh, nicméně docházelo i k velkoobjemovému vývozu a to zejména do sousedních států, ale i na Ukrajinu, do Maďarska, Velké Británie a do severských států. Část indoorové produkce konopí je dobře organizována a podílí se na ní velmi významně kriminální skupiny vietnamského původu. S obchodem s marihuanou je spojen prvek násilí mezi jednotlivými konkurujícími skupinami i distribučními patry a obchod s technologiemi a rostlinnými řízky.
 
     Produkce a obchod s metamfetaminem je rozprostřen po celém území ČR, přičemž nejvýrazněji je zastoupen v příhraničních oblastech se SRN a Rakouskem, kde se projevuje sílící poptávka zahraničních uživatelů. Hlavní faktor v příhraničním obchodu s metamfetaminem představují vietnamská tržiště umístěná v bezprostřední blízkosti státní hranice. Důsledkem kontrolního a regulačního tlaku státních orgánů však dochází k přesunu distribuce i do jiného prostředí, jako jsou například herny, bary a další provozovny. Do výroby a obchodu s metamfetaminem jsou stále masivněji zapojovány organizovaná zločinecká uskupení původem především z Vietnamu a Západního Balkánu.
 
     Přetrvávajícím trendem ve výrobě metamfetaminu je extrakce pseudoefedrinu z volně prodejných léčiv. Z hlediska způsobů výroby stále v ČR naprosto převládá konverze pseudoefedrinu na metamfetamin tzv. jodo-fosforovou “českou cestou”. Nedostatek léků s obsahem pseudoefedrinu český drogový trh v podstatě nepociťuje, protože po zavedení regulace v ČR v roce 2009 sice spotřeba těchto léčiv ČR razantně poklesla, ale byla plynule nahrazena léky z Polska, SRN a Maďarska, kde jsou ve volném prodeji dokonce i léky s vyšším obsahem pseudoefedrinu v jedné tabletě než je tomu v ČR. Národní protidrogová centrála se v této souvislosti v roce 2012 podílela na aktivitách usilujících prosadit regulaci dostupnosti léčiv s obsahem pseudoefedrinu v Polsku a omezení volné dostupnosti červeného fosforu, jedné z klíčových chemikálií k nelegální výrobě metamfetaminu.
 
     Neustále také stoupá množství nových drog, které se poprvé objevují na trhu. Tyto látky jsou jednoduchými úpravami molekulární struktury existujících zakázaných drog měněny tak, aby mohly být prodávány legálně. U většiny nových syntetických drog nejsou známy farmakologické a toxikologické účinky na lidský organismus. Dalším rizikovým faktorem především pro mladou generaci je motto prodejců, že se jedná o legální drogy. Postupně se podařilo rozbít několik sítí distributorů a zahájit trestní stíhání jejich majitelů, především pro trestný čin „Šíření toxikomanie“ podle ust. § 287 trestního zákoníku.
 
     Z analýzy trestně-právních dat primární drogové trestné činnosti za rok 2012 je patrný pokračující nárůst trestných činů spojených zejména s pervitinem a marihuanou. Celkem bylo v souvislosti s drogovou kriminalitou v uplynulém roce zadrženo 3 084 pachatelů. Nejvyšší podíl trestných činů, přes 80 %, je spojen s výrobou, pašováním a prodejem drog. Mezi kraje s nejvyšším relativním výskytem této trestné činnosti patří hlavní město Praha, kraje Středočeský, Karlovarský, Ústecký, Moravskoslezský a Jihomoravský.  
 
     V roce 2012 bylo evidováno cca 1200 přestupků držení drogy nebo pěstování rostliny obsahující omamnou a psychotropní látku v malém množství pro vlastní potřebu. V převážné většině případů, celkem v 94 %, šlo o držení drogy, pouze 6 % přestupků se týkalo pěstování rostlin obsahujících omamnou a psychotropní látku.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí                                                                                                                  vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                            ředitel

vytisknout  e-mailem