Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vidět a být viděn!

Podzim s sebou přináší do silničního provozu rizika v podobě častých výskytů mlh, námraz, snížené viditelnosti a dalších typických projevů podzimních měsíců.  

Nejohroženějšími účastníky jsou zejména chodci a cyklisté a další osoby, které se po komunikacích pohybují bez motorového pohonu. Statistická data jednoznačně ukazují, že právě chodci a cyklisté v silničním provozu podceňují vlastní viditelnost a vystavují se tak riziku vážného zranění nebo úmrtí v případě dopravní nehody. 
 
Z pohledu následků dopravních nehod u chodců je prokazatelně nejtragičtějším měsíc listopad. V letech 2003 – 2010 zemřelo v tomto měsíci celkem 242 chodců. Jen v loňském listopadu zahynulo při nehodách 36 chodců, což je nejvíce od roku 2006. 
 
S ohledem na nepříznivou bilanci loňského roku se aktivity policie v celé republice v běžném dohledu rozšíří. Pokud policisté v silničním provozu odhalí „neviditelného“ chodce nebo cyklistu, upozorní ho na nebezpečnost situace a předají mu reflexní proužek.
 
Kromě oddělení BESIP Ministerstva dopravy, které je na poli prevence v silničním provozu pro policii již tradičním partnerem, se v letošním roce do této preventivní aktivity zapojila také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Oba partneři poskytli pro kampaň retroreflexivní materiály. Celkem bude mezi nemotorizované účastníky v provozu distribuováno kolem 35 tisíc reflexních pásků. Kampaň navazuje na akci stejného charakteru, kterou iniciovalo vedení ředitelství služby dopravní policie ve spolupráci s Ministerstvem dopravy v rámci kampaně „Nemyslíš-zaplatíš“ na podzim roku 2009.
 
Téma viditelnosti a dalších problémů spojených v silničním provozu s podzimem bylo prezentováno na dnešní tiskové konferenci, které se zúčastnili ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil, zmocněnec ministra dopravy pro bezpečnost silničního provozu Karel Loprais a generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Společnou tiskovou zprávu najdete zde.
 
Prezentaci ředitele služby dopravní policie, která obsahuje také statistiku aktuálního vývoje dopravní nehodovosti a statistiku k problematice chodců v silničním provozu najdete zde.
 
S projekty zamřenými na chodce a cyklisty se můžete setkat také na regionální úrovni. Informace můžete najít například zde a zde.    
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová

 

vytisknout  e-mailem