Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Upozornění na šíření počítačového viru

Opětovně upozorňujeme na případy, ve kterých dochází k šíření škodlivého kódu a infikování počítačů tzv. „trojským koněm".  

Tento „trojský kůň“ po aktivaci upozorní dotčeného uživatele, že byl jeho počítač Policií České republiky zablokován. Uvedeným důvodem je porušování autorského práva, nakládání s materiály s dětskou pornografií či šíření spamu. Součástí tohoto upozornění je i nabídka uživateli o možnosti složení kauce v podobě zaplacení pokuty.

Jednání spočívá v šíření počítačového škodlivého kódu spolu s neoprávněným podvodným lákáním finančních prostředků. Útok se skládá částečně z technického útoku, při kterém se dostává informace k poškozenému a dále tzv. sociálním inženýrstvím, jehož prostřednictvím jsou po dotčených uživatelích požadovány peníze.
 
Upozorňujeme veřejnost, aby na podobné výzvy nereagovala. Vylučujeme, že bychom uvedeným způsobem realizovali zákonná opatření směřující k případným pachatelům trestných činů. Navíc neexistuje žádný právní titul, který by umožňoval deklarovaným způsobem po zaplacení tzv. pokuty eliminovat úkony trestního řízení.

Důrazně žádáme veřejnost, aby na podobná upozornění bezprostředně nereagovala a ignorovala instrukci, která je uváděna v závadové zprávě. Doporučujeme všem uživatelům antivirovou kontrolu a tím eliminovat další aktivitu počítačového škodlivého kódu. V této souvislosti je vhodné provést i instalaci posledních bezpečnostních záplat jednotlivých softwarových aplikací.
 
Tímto případem se intenzivně zabýváme. Pro hlášení závadového obsahu a závadových aktivit na internetu byl dne 1. srpna 2012 na internetových stránkách policie spuštěn provoz on-line formuláře, kde můžete oznámit i toto šíření tzv. „trojského koně“.
 
Tisková zpráva ze dne 8. října 2012 zde.
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
18. října 2012

vytisknout  e-mailem