Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva

Reakce ředitele Kriminalistického ústavu Praha plk. Ing. Pavla Koláře, CSc. na článek zveřejněný v deníku Právo a na internetovém serveru novinky.cz.  

Deník Právo a internetový server novinky.cz uveřejnily dnes 18. února 2011 článek s názvem: Spor soudních znalců musel řešit ministr spravedlnosti, v němž redaktor Patrik Biskup popisuje údajný „boj“ znalců Kriminalistického ústavu Praha (KÚP) z oboru písmoznalectví proti Anně Grabowské, soudní znalkyni se specializací grafologie. Vzhledem k tomu, že v článku byla uveřejněna řada lží, považujeme za nutné se k jeho obsahu vyjádřit.
 
Uvedený článek považujeme za zcela tendenční a jednoznačně účelový. Podle našich zjištění se redaktor Patrik Biskup o tuto záležitost zajímá dlouhodobě, přesto nikdy nepožadoval po KÚP žádné vyjádření nebo stanovisko k této věci. K napsání svého článku oslovil pouze paní Annu Grabowskou a ředitele Českého institutu pro akreditaci (ČIA) Jiřího Růžičku a využil informace z rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aniž by dal prostor KÚP nebo znalcům, kteří na „znalecké posudky“ z oboru písmoznalectví této znalkyně zpracovávali revize. Dále vůbec neoslovil Poradní sbor ministra spravedlnosti pro písmoznalectví, který dokonce k činnosti této osoby, v souvislosti s jejím doposud nepravomocným vyškrtnutím ze Seznamu znalců, zaujal závazné stanovisko.
 
Redaktor zkresleně citoval ministra spravedlnosti, který podle něj uvedl, že: „Odvolání Grabowské z funkce je v rozporu s Listinou základních práv a svobod…,“ což nám potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Mgr. Tereza Palečková a poskytla toto oficiální stanovisko: „Už samotný titulek článku je zavádějící, protože v dané věci nešlo o rozhodnutí ve ‘sporu soudních znalců‘. Ministerstvo rozhodovalo o odvolání znalkyně Grabowské proti rozhodnutí Městského soudu v Praze (který rozhodl o jejím odvolání z funkce znalkyně). Rozhodnutí soudu, které znalkyně Grabowská napadla, muselo ministerstvo zrušit z toho důvodu, že toto rozhodnutí bylo nepřezkoumatelné. Věc vrátilo Městskému soudu v Praze k novému projednání.
V rozhodnutí ministerstva není uvedena věta ‘Odvolání Grabowské z funkce znalce je v rozporu s Listinou základních práv a svobod‘, kterou článek v Právu cituje.“
 
Ohrazujeme se nad vyjádřením redaktora Patrika Biskupa, který doslova uvedl, že
„... na ni konkurenční písmoznalci svázaní s Kriminalistickým ústavem v Praze pořádají doslova hon.“ Tento výrok může u čtenářů, kteří nejsou zasvěceni do problematiky, evokovat pocit nespravedlivého postupu KÚP vůči osobě Anny Grabowské.
 
KÚP je znalecké pracoviště, které je zapsané v I. a II. oddílu Seznamů ústavů kvalifikovaných pro znaleckou činnost vedeném Ministerstvem spravedlnosti ČR pro pět oborů, mimo jiné pro obor kriminalistika a písmoznalectví. Obor kriminalistika je představován 20 odvětvími zkoumání, mimo jiné odvětvím zkoumání ručního písma. Ze zákona jsme povinni upozorňovat na případná pochybení znalců, na rozpory, které zjistíme ve znaleckých posudcích při revizním znaleckém zkoumání a na případné vměšování nekompetentních osob bez příslušné odbornosti a praxe v oboru písmoznalectví. Na posudky znalkyně Anny Grabowské, zapsané v Seznamu znalců pro obor školství – kultura, odvětví psychologie a specializace grafologie, jsme zpracovávali několik revizních posudků a zjistili fatální pochybení, způsobená neznalostí a naprostou neorientací v oboru, proto jsme byli nuceni tato zjištění postoupit příslušným orgánům k dalšímu opatření.       
 
Podobnou zkušenost s posudky paní Anny Grabowské mají i další soukromí písmoznalci, kteří jsou zapsáni v Seznamu znalců a vykonávají znaleckou činnost v oboru písmoznalectví řadu let. I oni jsou znepokojeni uveřejněným článkem a mohou kdykoliv stanovisko KÚP (ale i Poradního sboru ministra spravedlnosti) potvrdit.
 
Na základě publikovaného článku se nám dnes ozval právní zástupce jednoho z poškozených, který byl v souvislosti s podaným posudkem Inspekčního orgánu typu A paní Anny Grabowské nespravedlivě stíhán. V současné době probíhá kompletace veškerých podkladů dokazujících výrazná odborná pochybení v podaných posudcích Anny Grabowské nebo Inspekčního orgánu typu A. KÚP bude nastalou situaci řešit všemi dostupnými právními prostředky.
 
 
                                                                         plk. Ing. Pavel Kolář, CSc.
                                                                                        ředitel
 

vytisknout  e-mailem