Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva k operacím „ARCH, ATACK, TLUSŤOCH a MOON“

V průběhu uplynulých čtyř měsíců byly detektivy Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování ukončeny operace s krycími názvy „ARCH“, „ATACK“, „TLUSŤOCH“ a „MOON“, zaměřené na organizované skupiny osob zabývající se výrobou metamfetaminu na území severních Čech a jeho následnou distribucí na území České republiky, SRN a Rakouska. Vzhledem k objemu vyrobených a zobchodovaných drog těmito pachateli, pohybujících se přes 100 kilogramů ročně, se jedná o největší zákrok proti výrobcům a distributorům omamných a psychotropních látek za posledních deset let. 

     Na přípravě a realizaci těchto operací se podílely útvary Krajského ředitelství PČR Ústeckého kraje, a to Odbor operativní dokumentace, Zásahová jednotka a Územní odbory Česká Lípa, Děčín, Louny a Teplice, dále útvary Krajského ředitelství PČR Plzeňského kraje, a to Odbor operativní dokumentace a Zásahová jednotka a útvary Policie ČR s celorepublikovou působností, a to Útvar zvláštních činností a Útvar rychlého nasazení a Zemský kriminální úřad SRN LKA Sachsen.
 
     V rámci operací bylo obviněno ze zvlášť závažných zločinů celkem 22 osob, z toho čtrnáct osob české státní příslušnosti, dvě osoby ukrajinské státní příslušnosti, dvě osoby vietnamské státní příslušnosti, tři osoby makedonské státní příslušnosti a jedna osoba původem z Bosny a Hercegoviny. Byly odhaleny a zajištěny dvě laboratoře na výrobu metamfetaminu, přičemž u jedné z nich se jednalo o profesionální velkoobjemovou varnu s kapacitou až tři kilogramy metamfetaminu na jeden var. Dále policisté zajistili nejméně 10 kilogramů vyrobeného metamfetaminu vysoké kvality. Během prověřování trestné činnosti pachatelů se podařilo se zadokumentovat výrobu cca 100 kg metamfetaminu. Při domovních prohlídkách policisté zabavili finanční hotovost a majetek v celkové minimální hodnotě cca 22 miliónů korun a pět krátkých střelných zbraní.
 
     Velká část vyrobeného metamfetaminu končila u uživatelů v SRN, kde poptávka po této droze v posledních letech narůstá. Celkové množství metamfetaminu zabaveného na německé straně při kontrolních opatřeních nezaměřených jen specificky na drogy představovalo v roce 2011 více než jednu polovinu celkového množství této drogy zabavené v celé ČR, přičemž v prvním pololetí roku 2012 ještě došlo v této oblasti k významnému nárůstu.
 
     Národní protidrogová centrála vnímá vývoz drog, zejména metamfetaminu, do příhraničních oblastí SRN jako významný problém na který se zaměřuje jak ve své činnosti, tak v rámci vzájemné spolupráce s orgány SRN.
 
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí
 
                                                                                                                                                      vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH
                                                                                                                                                                                    ředitel
 

vytisknout  e-mailem