Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva k operaci „MATICE“

Dne 18. února 2013 byla detektivy Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR realizována operace s krycím názvem „Matice“ zaměřená na organizovanou skupinu osob zabývajících se obchodem s metamfetaminem v česko-německém příhraničí. Jednalo se o významný zdroj metamfetaminu na územním teritoriu města Sokolov a v jeho okolí. Specifikem případu byla skutečnost, že pervitin byl Vietnamci transportován a uschováván v krabicích od dětské výživy SUNAR, kdy obal se jevil jako originální balení. Takto ukrytý metamfetamin byl běžnými postupy obtížně zjistitelný. 

     Na přípravě a realizaci této operace se podíleli příslušníci Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie ČR Plzeňského kraje, služby kriminální policie a vyšetřování Sokolov, cizinecké policie Sokolov a Celní protidrogové jednotky.

     Operace byla detektivy zahájena v říjnu 2012 a jejím cílem bylo rozkrytí skupiny pachatelů tvořené a organizované třemi osobami vietnamské národnosti a jedním českým státním příslušníkem. Skupina obchodovala metamfetamin ve velkých objemech a pracovala velmi konspirativním způsobem.

     Policisté při zadržení pachatelů a při následných domovních prohlídkách zajistili celkem 6200 g metamfetaminu, 900 g marihuany připravené k další distribuci a dále pak 1340 ks nábojů do střelných zbraní různých typů a ráží a majetek v podobě mobilních telefonů a notebooků.
 
     Zajištěných 6200 g pervitinu představuje, s ohledem na jeho vysokou kvalitu, množství přibližně 60 tisíc jednotlivých dávek.
 
     Lze předpokládat, že značná část metamfetaminu distribuovaného touto skupinou mohla končit u uživatelů v SRN, kde poptávka po této droze v posledních letech narůstá.
 
     Hlavní faktor v příhraničním obchodu s metamfetaminem představují vietnamská tržiště umístěná v bezprostřední blízkosti státní hranice a stále masivnější zapojování organizovaných zločineckých uskupení původem především z Vietnamu a Západního Balkánu. Vietnamské zločinecké skupiny se na tuto trestnou činnost přeorientovaly z nelegální výroby a prodeje padělků cigaret a oblečení. Tyto skupiny se vyznačují soběstačností a velmi dobrou organizovaností. Jejich působení je nejmarkantnější právě na území Plzeňského a Karlovarského kraje.
 
     Na trhu se stále více objevuje velmi kvalitní pervitin, který není ředěn a dále pervitin vyrobený ve formě krystalů. V posledním roce registrujeme v česko-německém pohraničí snižování cen pervitinu, a to dosti radikálně. I při vysoké kvalitě cca 74 – 78 % se jeho cena snížila z původních 1000,- Kč až -1200,- Kč za gram na cenu 375,- Kč až 600,- Kč (výjimečně 800,- Kč) za gram.
 
     Stále častěji se v poslední době setkáváme také s distribucí metamfetaminu pocházejícího od vietnamských zločineckých uskupení působících v česko-německém příhraničí směrem do vnitrozemí ČR.
 
     Všichni čtyři pachatelé byli policejním radou NPC obviněni ze zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy v souladu s ustanovením § 283 odst. 1, odst. 2, písm. a), c) trestního zákoníku, kdy jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 2 do 10 let. V současné době jsou vyhodnocovány a zkoumány zajištěné stopy a je pravděpodobné, že na základě výsledku zkoumání dojde ke zpřísnění právní kvalifikace.
 
     V součastné době není celý případ uzavřen a vyšetřování pokračuje.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí
                                                                                                                            vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                  ředitel   

Fotogalerie

vytisknout  e-mailem