Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senioři v dopravě a trestná činnost páchaná na seniorech

V budově Muzea Policie ČR se dne 1.října 2013 konala tisková konference zaměřená na seniory v dopravě a trestnou činnost páchanou na seniorech.  

Tématy byly nejen výsledky z pohledu provozu na pozemních komunikacích, ale také z Ministerstva dopravy, oddělení BESIP a z pohledu služby kriminální policie a vyšetřování.  
 
K dané problematice poskytli informace kpt. Mgr. Miroslav Šimeček z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR, kpt. Mgr. František Vrňata, vrchní komisař služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy a Bc. Roman Budský, vedoucí oddělení BESIP. 
 
Tématem byla nehodovost seniorů a trestná činnost páchaná na seniorech. Kromě identifikace problémů a rizik, které se týkají seniorů, byly prezentovány aktuální statistiky nehodovosti seniorů v České republice a srovnání se zahraničím. Představeny byly rovněž nové preventivní materiály včetně tří videoklipů, které jsou zacílené na seniory v dopravě.
 
Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy ve spolupráci s Policejním prezidiem ČR a Oddělením Besip Ministerstva dopravy ČR se připojuje svými aktivitami k „Mezinárodnímu dni seniorů", který v roce 1998 vyhlásila Organizace spojených národů.
 
Populace seniorů je vnímána jako skupina osob ve věku nad 60 let, kteří jsou zranitelnější vzhledem k úbytku kognitivních funkcí, a stávají se často oběťmi trestné činnosti. Svá specifika mají i jejich pohybové schopnosti a reakceschopnosti, které velmi úzce souvisí s pohybem v silničním provozu.
 
 
 
por. Mgr. Markéta Johnová
tiskové mluvčí Policejního prezidia ČR
1.října  2013

 

vytisknout  e-mailem