Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Spadla KLEC

Praha 24. května 2013 – Detektivové ÚOOZ pozatýkali údajné členy organizované skupiny, která měla po několik let operovat na Jihlavsku a v Jihomoravském kraji.  

V průběhu roku 2012 se stalo středem zájmu detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV několik osob z Jihlavska a Brněnska. Tato organizovaná skupina se měla zabývat vymáháním finančních pohledávek a využívat k tomu jak psychický nátlak, tak i samotné fyzické násilí. Konec jejich „podnikání“ udělala až akce s krycím názvem „KLEC“.
 
 

Podezřelí, jako členové organizované skupiny, měli k zastření trestné činnosti založit dvě společnosti, které se oficiálně zabývaly zprostředkováním obchodu a služeb, zastavárenskou činností a činností informačních a zpravodajských kanceláří. Skutečným předmětem jejich podnikání však mělo být vymáhání různých finančních pohledávek od podnikatelů i fyzických osob.  

Zpravidla měli členové skupiny odkoupit od finančního věřitele dlužnou pohledávku za nízkou, poměrnou část z dlužné částky a poté kontaktovat dlužníka. S ním sepsat splátkový kalendář, který musel pod nátlakem za zcela nevýhodných podmínek podepsat, a následně neúměrně a bezdůvodně celkové pohledávky navýšit. K navyšování vymáhané částky mělo docházet i opakovaně.
 
Při samotném vymáhání dluhu docházelo od psychického nátlaku přes poškozování majetku, např. zapalování vozidel poškozených, až po fyzické násilí. Dosavadní vyšetřování ukazuje, že obvinění měli dlužníky skutečně přivádět do zoufalých životních situací. Jedna z obětí měla dluh splácet sexem, další řešila bezvýchodnou situaci pokusem o sebevraždu, jiná skončila v péči psychiatrů.
 
Tímto jednáním měli členové skupiny získat značný majetkový prospěch. Přesnou výši však nelze v současné době vyčíslit. Ve věci probíhá velmi rozsáhlé vyšetřování, sahající daleko do minulosti.
 
Organizovanou skupinu čítající celkem osm osob ve věku od dvaceti do čtyřiceti let, měla podle detektivů ÚOOZ řídit dvojice mužů - jeden Čech a jeden Moldavan s trvalým pobytem na území ČR.
 
Samotná realizace proběhla 25. dubna letošního roku. Během ní bylo detektivy ÚOOZ společně se zásahovými jednotkami Krajského ředitelství policie Královéhradeckého a Jihomoravského kraje zadrženo na Jihlavsku a v Brně 5 členů skupiny.
 
Pět obviněných, společně s organizátory, je z rozhodnutí Okresního soudu v Jihlavě stíháno vazebně. Dva další členové skupiny jsou za obdobnou trestnou činnost v současné době již ve výkonu trestu odnětí svobody a jeden z obviněných je stíhán na svobodě.
 
Za obecné ohrožení, vydírání a poškozování cizí věci hrozí, v případě prokázání viny, podle jednotlivého podílu na trestné činnosti obviněným až patnáctileté tresty odnětí svobody. Do současné doby bylo zadokumentováno 12 případů vydírání a dva případy úmyslného zapálení motorových vozidel, kdy v jednom případě bezprostředně hrozilo rozšíření požáru na přilehlou nemovitost.
 
Při provedených domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor byly zajištěny další důkazní materiály, které budou nyní předmětem podrobné analýzy. Detektivové nevylučují, že na jejich základě by mohlo dojít k rozšíření trestního stíhání obviněných o další skutky. Zajištěny byly i listinné materiály jako například seznamy dlužníků, dále plynová pistole a větší množství chladných zbraní (nože a teleskopické obušky).
 
Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně. 

vytisknout  e-mailem