Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senioři, dejte si pozor na podvodníky

V období Vánoc máme větší tendence pomáhat těm, kteří to potřebují. Jsme k ostatním vřelejší a chápavější. Této důvěry pak zneužívají podvodníci, kteří se zaměřují zejména na seniory. Ti se teď mohou cítit osaměle, často si v životě musí říci o pomoc a mají potřebu to jakýmkoliv způsobem lidem oplatit. Senioři, buďte ale obezřetní, nástrah je ve vašem okolí mnoho. 

Jedním ze způsobů, jak se mohou pokusit z vás podvodníci vylákat peníze, je v rámci veřejné sbírky. Nejčastěji je najdete v místech, kde je vyšší koncentrace lidí, tedy u obchodních středisek, na parkovištích, trzích nebo poblíž zastávek městské hromadné dopravy. Nátlakem se pokusí ve vás vyvolat lítost a provinění v případě, když odmítnete peníze přispět. Nenechte se zviklat, řádně si promyslete, jestli chcete anebo můžete takto pomoci. Doporučujeme, abyste si veřejnou sbírku nejprve ověřili, než do kasičky darujete jakýkoliv příspěvek.

Pokud vás někdo osloví s tím, zdali přispějete potřebným, máte právo na to, aby vám dotyčný ukázal patřičné dokumenty, kterými jsou:

  1. kopie osvědčení příslušného krajského úřadu (pro Prahu jím bude kopie osvědčení Magistrátu hl. m. Prahy),
  2. plná moc od pořadatele sbírky s nacionály pověřené osoby a údaje o právnické osobě, která sbírku pořádá.


Pozornost věnujte i kasičce, která by měla být řádně opatřena pečetí příslušného města. Obyčejná samolepka není dostačující. Seznam aktuálně pořádaných veřejných sbírek je k dispozici na webu Ministerstva vnitra České republiky. Jakmile narazíte na podvodníka nebo máte důvodné podezření, že se o něj jedná, zavolejte policii na tísňové lince 158.

Pozor si dejte i v případě, kdy vám bude někdo nabízet zboží na ulici bez zázemí kamenné prodejny, bude ho mít uskladněné v tašce nebo ho ponese přímo v ruce. Aby se zboží zdálo atraktivní, přijde za vámi se smyšlenou výhodnou nabídkou a různými často až agresivními způsoby na vás bude tlačit, abyste si předmět koupili. Ať se může zdát nabídka jakkoliv lákavá, v kamenné prodejně máte záruku kvality a možnosti reklamace, zboží navíc může být odcizené nebo padělané. Předmět vám také může pouliční prodejce vhodit přímo do tašky s tím, že se jedná o dárek, ale následně se bude peněz agresivně dožadovat. Navíc při platbě podvodníkovi prozradíte, kde máte peněženku uloženou a kolik hotovosti si s sebou nesete.

Chraňte se před nenechavci, řiďte se následujícími radami:

  • Nikdy nic neuspěchejte a nenechte se rozptýlit chováním prodejce.
  • Nejlépe se mu vyhněte a nenavazujte oční kontakt.
  • Jednejte racionálně, nabídku odmítněte a odejděte.
  • Rozhodně na sebe nedávejte kontakt, nesdělujte vaše osobní údaje a nic nepodepisujte.
  • Pouliční prodejci bývají dotěrní a neodbytní, až když vidí, že je člověk ignoruje, nechají vás na pokoji.


Většina nepoctivců oplývá drzostí a nemají ke druhým respekt, nebojí se tak na vás „zaútočit“ ani v prostředí vašeho domova. Budou se k vám dobývat se smyšlenou legendou, že potřebují nutně pomoci. Ať už to bude žádost o použití toalety, pomoc při zdravotních obtížích nebo půjčení např. psacích potřeb. V každém případě spoléhají na komunikaci, která vás zabaví, a následně budou naléhat, abyste je vpustili dovnitř. Využijte kukátko a bezpečnostní řetízek. Je možné, že vám budou nabízet různé služby nebo se budou vydávat za zástupce dodavatele energie. Vždy se řiďte heslem: Důvěřuj, ale prověřuj.

Jak se chovat, abyste se nestali obětí podvodníka:

  • Nevpouštějte cizí lidi do bytového domu, vždy se ujistěte, že za vámi nikdo nejde.
  • Když na vás někdo zazvoní, zkontrolujte v kukátku, o koho se jedná.
  • Neotvírejte cizím osobám, použijte bezpečnostní řetízek. Nepouštějte je dovnitř.
  • Jakmile o službu nemáte zájem nebo se s dotyčným nechcete bavit, odmítněte ho a zavřete dveře. Nepodléhejte nátlaku, nebojte se konverzaci utnout.
  • Na zvonku a poštovní schránce mějte vždy příjmení v množném čísle (např. Omáčkovi), aby nebylo jasné, zdali tam bydlíte sami.
  • Při nabízení služeb požadujte, ať vám dotyčný ukáže zaměstnanecký průkaz, danou společnost můžete kontaktovat a ověřit si zaměstnance telefonicky.
  • Nevěřte tomu, že vám společnost vrací přeplatek osobně v hotovosti. Není to běžná praktika, zpravidla je vrací převodem na účet nebo jinou oficiální cestou, například složenkou.
  • Pokud se v domě nachází osoba, která se vám zdá podezřelá, zavolejte policii na tísňové lince 158, která osobu na místě prověří a zjistí důvod její přítomnosti.


V případě, že se přeci jen stanete obětí podvodu, nestyďte se věc oznámit Policii České republiky. Ochráníte tak nejen sebe, ale i další osoby, které by mohly také naletět.

Přejeme vám příjemné a ničím nerušené Vánoce.


kpt. Lucie Kostečková
oddělení prevence Policejního prezidia ČR
22. prosince 2022

Odkazy do noveho okna

Pomáháme seniorům, chráníme seniory - zneužití solidarity

Pomáháme seniorům, chráníme seniory - zn... 

Detailní náhled

Pomáháme seniorům, chráníme seniory - poskytování služeb

Pomáháme seniorům, chráníme seniory - po... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem