Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Schengenské hodnocení

Ve dnech 6. - 9. října 2013 je na návštěvě v České republice desítka vybraných evropských expertů, aby zde provedla kontrolu fungování českého národního řešení Schengenského informačního systému (SIS), využívání této společné databáze bezpečnostními a justičními orgány v ČR a fungování národní centrály SIRENE, ústředního místa pro mezinárodní pátrání a policejní spolupráci v schengenském prostoru. Po spuštění mnoho let připravovaného SIS druhé generace (SIS II), ke kterému došlo v dubnu letošního roku, je Česká republika jednou z prvních zemí hodnocených v oblasti SIS/SIRENE. Hodnocení tak bude o to důkladnější, neboť se bude ověřovat, jak byly implementovány nové prostředky spolupráce, které právě SIS II přinesl. 

Smyslem probíhajících schengenských hodnocení, která se pravidelně opakují ve všech členských státech tzv. schengenského prostoru, a to v pěti vybraných oblastech (vedle SIS/SIRENE jsou dalšími oblastmi mezinárodní policejní spolupráce, vydávání společných schengenských víz, ochrana osobních údajů a ochrana vnějších hranic). Právě probíhající schengenské hodnocení je pro Českou republiku posledním, v ostatních oblastech probíhala hodnocení již v loňském roce. Smyslem těchto kontrol je ověřit, že všechny členské státy dodržují stanovené standardy spolupráce.
 
Přestože nevíme, jak se stávající kontrolní mise bude odvíjet a jaká přinese zjištění a výsledky, už nyní je však možné při této příležitosti konstatovat, že připojení České republiky k Schengenskému informačnímu systému a spolupráce centrál SIRENE přinesly zásadní pozitivní posun v oblasti mezinárodního pátrání po osobách a věcech, i obecně v policejní a justiční spolupráci. Díky této nové formě spolupráce se za 6 let podařilo vypátrat - ať už v cizině pro české orgány, nebo v ČR pro cizí orgány, téměř 50 000 hledaných osob nebo věcí. I v oblasti hledaných zločinců, kde byla ČR velice aktivní i před připojením k SIS, vzrostla výslednost mezinárodního pátrání téměř sedminásobně na více než 600 zadržených hledaných osob ročně.
 
Setrvalá stoupající tendence ve využívání SIS se odráží v trvalém podstatném nárůstu počtu záznamů v této databázi - v současnosti je jich přes 50 milionů, v roce 2006  to bylo cca 17 milionů záznamů. SIS a centrály SIRENE v současnosti fungují v 28 zemích, a to jak členských státech EU, tak i mimo EU (Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island). Další státy, včetně nováčka EU Chorvatska, se na připojení připravují.
 
Desítku vybraných evropských expertů, kteří zde kontrolu fungování českého národního řešení Schengenského informačního systému (SIS) provádějí, přijal také policejní prezident plk. Mgr. Martin Červíček a jeho náměstek pro vnější službu plk. Mgr. Tomáš Tuhý.
 
 
por. Bc. Eva Kropáčová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
7. října 2013
Odkazy do noveho okna

Schengen 01

Schengen 01 

Detailní náhled

Schengen 02

Schengen 02 

Detailní náhled

Schengen 03

Schengen 03 

Detailní náhled

Schengen 04

Schengen 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem