Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Preventivní vlak

Již podruhé v tomto roce vyráží na české koleje speciální vlaková souprava, jejímž úkolem není přepravovat cestující, ale předat lidem preventivní informace, které mohou zachránit jejich zdraví a život. 

Preventivní vlak je projekt Českých drah, Správy železniční dopravní cesty, Drážní inspekce, BESIPu Ministerstva dopravy ČR, Policie ČR a ČD Cargo, jehož cílem je seznámit žáky a studenty základních a středních škol s možnými riziky a nesprávným chováním na železnicích a v jejich blízkosti.

Jedenáctý Preventivní vlak bude návštěvníkům k dispozici od 16. do 18 září 2014 v železniční stanici Praha-Bubny a 24. do 25. září 2014 v Břeclavi.

První vagón ,,kinovůz“ slouží k promítání. Zde mohou žáci a studenti  shlédnout několik filmů s bezpečnostní tematikou. Zjistí, jaké nebezpečí je může na železnicích a v jejich blízkosti potkat, pokud nebudou respektovat stanovená pravidla. Ve druhém ,,konferenčním“ voze mohou o této problematice diskutovat s odborníky České drážní inspekce a s příslušníky Policie ČR. Nakonec návštěvníci přejdou k hasičskému vozu, který bude u vlaku přistaven. Zde se jim budou věnovat hasiči s mnoholetými zkušenostmi se zásahy při železničních nehodách.

Vzhledem k použitým záběrům z reálných nehod a neštěstí není akce vhodná pro děti mladší 13 let. Délka cyklu pro jednu skupinu je cca 110 – 120 minut. Maximální velikost skupiny (kapacita vozů) je 35 studentů.

Doufáme, že Preventivní vlak splní svůj účel a že si lidé uvědomí nebezpečí, která hrozí na železnici a v jejím okolí.

nprap. Bc. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem