Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté se zaměřili na autobusy

Včera se uskutečnila šestihodinová součinnostní akce s Generálním ředitelstvím cel na území České republiky v působnosti devíti krajských ředitelství policie.  

 
Byla součástí letošního plánu akcí pod záštitou organizace Euro Contrôle Route (ECR), evropského sdružení služeb silničních kontrol, které mimo jiné spolupracuje na zvýšení bezpečnosti silničního provozu a vymáhání dodržování předpisů v silniční dopravě.  Policisté dopravní a cizinecké policie kontrolovali řidiče a vozidla společně s pracovníky mobilních expertních jednotek Centra služeb pro silniční dopravu,  příslušníky celních orgánů, pracovníky krajských úřadů a státního odborného dozoru odboru silniční dopravy Ministerstva dopravy. Kontroly probíhaly na dálnicích a rychlostních komunikacích na hlavních tazích směrem do České republiky  i z České republiky. 
 
Akce byla zaměřena zejména na dodržování povinností při provozování příležitostní osobní dopravy (autobusová doprava, zájezdy a výlety). Při kontrole na třinácti stanovištích policisté důkladně kontrolovali technický stav, zaměřili se na nedovolenou manipulaci s kontrolními zařízeními, tj. tachografy a paměťovými kartami řidičů a na pátrání po osobách, které se protiprávně zdržují na území ČR.
 
V rámci součinnostní dopravně bezpečnostní akce bylo zastaveno a zkontrolováno celkem 134 vozidel. V oblasti sociálních předpisů bylo zkontrolováno 82 nákladních vozidel přepravujících zboží a 52 autobusů přepravujících osoby. Řidiči např. nedodrželi dobu řízení, dobu odpočinku, bezpečnostní přestávku. Ve 4 případech byla řidičům autobusů z Německa, Maďarska a Rakouska uložena kauce v celkové výši 60 000 Kč.
 
Součástí této kontroly byla i kontrola 6 vozidel přepravujících nebezpečné věci.  U jednoho vozidla bylo zjištěno, že německý řidič po vyprázdnění cisterny úmyslně zakryl značení a vydával toto vozidlo jako vyčištěné a nepřepravující žádné nebezpečné věci. Za toto porušení a chybějící doklady byla řidiči uložena pětitisícová pokuta. Současně byla dopravci uložena kauce ve výši 100 000 Kč. Případ bude dále řešit příslušný krajský úřad.
 
Kontrole technického stavu bylo podrobeno 111 vozidel, z toho 28 autobusů.  U 36 policisté zjistili porušení, z toho 10 u autobusů.  Mezi prohřešky bylo špatné upevnění a zajištění nákladu, přetížení vozidel apod. Policisté uložili 29 pokut v částce 25 900 Kč, 4 případy oznámili na krajský úřad, 8 případů na správní orgán pověřené obce, 5 vozidel odstavili.
 
V Praze dne 22. června 2012
kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková
tisková mluvčí Policejního prezidia
 
 
 

vytisknout  e-mailem