Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté míří do Chorvatska

Náměstek policejní prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomáš Tuhý, pověřený policejním prezidentem plk. Mgr. Martinem Červíčkem, podepsal ve čtvrtek 16. května 2013 na mezinárodní konferenci v chorvatské Pule „Memorandum o porozumění“, na základě kterého budou i letos čeští policisté vysláni k výkonu služby do Chorvatska.  

Chorvatsko je každoročně cílovou oblastí turistů z mnoha zemí, kteří zde tráví letní dovolenou. Kromě našich policistů zde v době dovolených už řadu let působí i policisté z dalších evropských států. Právě jejich policejní prezidenti a ředitelé se na konferenci v Pule sešli, aby, stejně jako plk. Mgr. Tomáš Tuhý, se svým chorvatským protějškem memorandum podepsali.
 
Do oblíbených letovisek Omiš a Šibenik zamíří letos 8 policistů Policie České republiky, aby ve spolupráci s chorvatskými kolegy dohlíželi na bezpečnost našich turistů a zjednodušili jim situaci v případech možných komplikací, které by v souvislosti s pobytem a dopravou do míst dovolených mohly nastat. Naši policisté působí v Chorvatsku v době letních prázdnin už několik let a turisté si jejich přítomnost velmi chválí. Služba probíhá ve společných hlídkách s chorvatskými kolegy – vždy jeden chorvatský a jeden český policista. Policisté slouží ve služebním stejnokroji Policie České republiky a jsou tak snadno k rozeznání od kolegů z jiných zemí. Často je tak turisté oslovují přímo na ulici. Každoročně zde řeší desítky případů a kromě českých občanů pomáhají například i Slovákům.
 
V případě problémů, například krádeže či dopravní nehody, stačí požádat operátora tísňové linky chorvatské policie o kontakt na českého policistu, který může pomoci s dalším postupem ve věci.
 
Osmá konference policejních prezidentů s názvem „Bezpečná turistická sezóna“, v rámci které bylo memorandum podepsáno, se konala v chorvatském Valbandonu (Pula) ve dnech 15. až 17. května 2013. Jednání za účelem dosažení maximální efektivity v oblasti mezinárodní policejní spolupráce v průběhu letní sezóny 2013 pořádalo Ministerstvo vnitra Chorvatské republiky, konkrétně generální policejní ředitelství. Konference se zúčastnili evropští policejní prezidenti, z jejichž domovských zemí přijíždí do Chorvatské republiky velké množství turistů. Zástupci policejního prezidia si zde vyměnili nejen své zkušenosti důležité pro bezpečnost turistů, ale i cenné informace z policejní praxe, které jsou důležité pro činnost policejních sborů.
 
 
por. Mgr. Markéta Johnová
Tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
22. května 2013
Odkazy do noveho okna

Konference 01

Konference 01 

Detailní náhled

Konference 02

Konference 02 

Detailní náhled

Konference 03

Konference 03 

Detailní náhled

Konference 04

Konference 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem