Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

POLICISTA ROKU 2017

V průběhu pátečního večera proběhl na Pražském hradě již 18. ročník prestižní ankety POLICISTA ROKU 2017. 

Dne 21. září ve večerních hodinách se ve Španělském sále Pražského hradu uskutečnil již 18. ročník prestižní ankety POLICISTA ROKU 2017. Etická komise Policie ČR navrhla z desítek nominovaných policistů a občanských zaměstnanců následující vítěze.

POLICISTOU ROKU se stal prap. Jiří Franc z Krajského ředitelství Plzeňského kraje. V roce 2006 nastoupil do služebního poměru a nyní slouží na obvodním oddělení Klatovy. Policista dlouhodobě dosahuje nejlepších výsledků v rámci pořádkové služby na svém oddělení. V průběhu roku 2017 zadržel na tři desítky podezřelých osob. Například po 15 minutách od ozbrojené loupeže zadržel pachatele, kteří ujížděli ze Švihova do Klatov. Podílel se na zadržení dvou cizinců, kteří se vloupali do zlatnictví v Klatovech, odkud si odnesli šperky v hodnotě vyšší než jeden milión korun.

Zásadním způsobem se podílel na záchraně dvou lidských životů. V prvním případě při sousedských neshodách mezi dvěma muži, zakročil a zabránil pokračování útoku jednoho z mužů proti druhému, který mu již před jeho příjezdem na místo způsobil bodnořeznou ránu nožem. V druhém případě společně s kolegou našel bezvládně ležícího seniora, kterého resuscitovali až do příjezdu záchranářů. Za tyto skutky již před časem převzal z rukou policejního prezidenta medaili za statečnost.

Na druhém místě kategorii POLICISTA ROKU se stal por. Jakub Vintera z KŘP Královehradeckého kraje a na třetím místě plk. Ondřej Smotlacha z KŘP Středočeského kraje.

V Kategorii ČIN ROKU byli oceněni policisté z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy a to pprap. Petr Pohůnek z MOP Vinohrady, pprap. Jiří Gabzdyl z MOP Smíchov a nprap. Barbora Bílková z MOP Bartolomějská. Společnými silami zachránili život řidiči vozidla, který vjel v bezvědomí do vodní nádrže na výcvikovém polygonu v Mostě. Policisté se v ten den na polygonu zdokonalovali řidičské dovednosti se služebními vozidly v rámci výcviku profesionalizace složek integrovaného záchranného systému. V okamžiku, kdy vjelo vozidlo do vodní nádrže, okamžitě vběhli do vody a po rozbití bočního okénka vozidla společnými silami vytáhli muže a až do příjezdu záchranářů jej resuscitovali.

Na druhém místě v kategorii ČIN ROKU se stal prap. David Hrádek k KŘP Jihočeského kraje a na třetím místě prap. Jan Kohoutek, pprap.. Václav Serdel z KŘP Libereckého kraje

V kategorii TÝM ROKU zvítězil tým policistů zřízený jihočeským policejním ředitelem pod názvem FIRMA, který vyšetřoval brutální loupežné přepadení rodinné firmy v obci Horusice na Táborsku, při kterém byly zavražděny dvě osoby.

Pod vedením mjr. Otto Šojsla (vedoucí oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského policejního ředitelství), který byl zároveň i vedoucí týmu Firma spolu s dalšími šestnácti policisty z odboru obecné kriminality, analytiky krajského policejního ředitelství a kriminalisty z Územního odboru Tábor se podařilo pachatele dopadnout. Od počátku nastavil systém práce, analýz, hodnocení a vytyčovaní nových cílů, priorit, společných porad a všeho, co k vyšetřování takto zvlášť závažného zločinu patří.

Všichni členové týmu FIRMA pracovali s obrovským nasazením a díky velmi dobré práci se jim nakonec podařilo dopadnout pachatele, kteří byli nepravomocně odsouzeni krajským soudem pro spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a pro přečin porušování domovní svobody.

Na druhém místě v kategorii TÝM ROKU se stal TOXI tým z KŘP Středočeského kraje a na třetím místě KAPSA tým z KŘP hl. m. Prahy.

ZAMĚSTNANEC ROKU se stal Mgr. Ivan Vaňura z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje je správcem informačních a komunikačních technologií a u policie pracuje od roku 2009.

Je hlavním gestorem pro videokonferenční propojení v rámci trestního řízení na celém území ČR a to nejen u policie, ale také mezi resortem Policie ČR a Ministerstvem spravedlnosti. Dále je technickým garantem objednávkového a vyvolávacího systému na pracovištích odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, který spočívá v propojení veřejného internetu s vnitřní sítí policie, jako časově úsporný a vstřícný krok vůči občanům.

Do SÍNĚ SLÁVY v letošním roce vstoupil plk. v. v. Zdeněk Bezouška, který nastoupil k bezpečnostnímu sboru v roce 1973. Od svého nástupu prošel řadou funkcí a to od nejnižších až po vrcholný managment Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy. Během své mnohaleté služby se aktivně účastnil desítek bezpečnostních opatření. Nesmazatelnou stopu zanechal jako náměstek pro vnější službu, kde působil až do roku 2017, v kterém ukončil služební poměr. V současné době pokračuje v práci pro KŘP hl. m. Prahy, jako referent státní správy a samosprávy.

V kategorii VÝNOSÁŘ ROKU zvítězili kpt. Miloš Kalenský a kpt. Gabriela Vítová, kteří jsou specialisty skupiny finančního šetření KŘP Královehradeckého kraje. Oba působí na úseku již dlouhodobě, problematice se věnují aktivně a k práci využívají svých dlouhodobých zkušeností z oblasti vyšetřování hospodářské trestné činnosti. Své zkušenosti předávají svým kolegům ve formě metodiky či přímé spolupráce.

Jednou z posledních významných kauz je případ advokáta, který svěřené prostředky do úschovy a to v řádech milionů korun zpronevěřil v sázkách prostřednictvím internetového portálu. Oceněným se podařilo v daném případě zajistit nemalé finanční prostředky a vrátit je oprávněným osobám.

V kategorii STUDENT ROKU zvítězila prap. Alena Vyskočilová z OOP Neratovice.

V kategorii UČITEL ROKU zvítězil pplk. Radek Marcín učitel Vyšší policejní školy a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Praze.

Všechny fotografie z tohoto slavnostního večera naleznete na našem facebooku.

kpt. Bc. Eva Kropáčová
24. 09. 2018

Odkazy do noveho okna

Policista roku 01

Policista roku 01 

Detailní náhled

Policista roku 02

Policista roku 02 

Detailní náhled

Policista roku 03

Policista roku 03 

Detailní náhled

Policista roku 04

Policista roku 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem