Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident předal vyznamenání

KRAJ - Ocenění policisté převzali medaile „Za statečnost". 

V prostorách Policejního prezidia se v úterý 7. 4. 2015 uskutečnil slavnostní akt, při kterém z rukou policejního prezidenta převzali policisté z Královéhradeckého a Olomouckého kraje Medaile za statečnost.
Za Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje byli vyznamenáni policisté prap. Štěpán Melichar a pprap. Vítězslav Kuhn z Obvodního oddělení Úpice, kteří okamžitě jednali, když při běžném výkonu služby dne 25. 1. 2015 zpozorovali v centru Úpice v Regnerově ulici požár. Podle svědků se měl v hořícím domě nacházet muž. Policisté vběhli do hořícího domu a skutečně během chvilky objevili v jedné místnosti, kde už také oheň řádil, ležícího muže, který se z posledních sil snažil volat o pomoc. Policisté muže, který se nadýchal zplodin, vynesli před hořící objekt a přivolali mu lékařskou pomoc. Devětapadesátiletému muži svým odvážným jednáním zachránili život.
Policisté Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje nprap. Mgr. Patrik Šarman a prap. Karel Dubovan zachránili čtyři lidské životy, když v úterý 17. března kolem třetí hodiny ráno jako první zasahovali při požáru domu v obci Mikulovice. V prvním patře, z jehož oken bylo vidět plameny, uvízla dvaatřicetiletá žena se svými třemi nezletilými dcerami ve věku dvanáct, deset a šest let. Jeden z policistů vzal nejmladší dítě do náručí a druhé držel za oděv tak, aby ho v zakouřeném prostoru domu neztratil. Druhý z policistů se postaral o třetí dítě a jeho matku. Přestože jim odchod ztěžoval hustý, štiplavý dým, podařilo se jim všechny osoby bezpečně vyvést ven, mimo dosah nebezpečí. Krátce poté se na místo dostavili hasiči Hasičského záchranného sboru Jeseník a ostatní jednotky sdružení dobrovolných hasičů okolních obcí, kteří požár lokalizovali. Při záchraně osob se zranil jeden z policistů. Obyvatelé vyvázli bez zranění.
Ředitelé uvedených krajů navrhli jmenované policisty na udělení služební medaile „Za statečnost“, kterou uděluje policejní prezident, protože svým rychlým a odvážným jednáním zachránili lidský život a prokázali tak svoji profesionalitu.
Ocenění policisté reagovali na slova díků a projevy obdivu jejich hrdinství slovy: „Při každé mimořádné události, kdy jde o lidský život, jednáme tak, jak by jistě jednala většina lidí. Svoji práci považujeme za službu lidem a máme samozřejmě dobrý pocit, když se  nám v tomto případě podařilo zachránit lidský život.“
9. dubna 2015, plk. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem