Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Památka zesnulých – opatření Policie ČR

Stejně jako v předchozích letech se Policie ČR v souvislosti s blížícími se svátky Památky zesnulých bude ve zvýšené míře věnovat silničnímu dohledu a především předcházení trestné činnosti páchané na hřbitovech a v okolí. 

V souvislosti s nadcházejícími svátky a tedy i každoročním zvýšeným provozem a sychravým podzimním počasím, které často doprovázejí mlhy, déšť a celodenní šero, apelujeme na všechny řidiče, aby se plně věnovali řízení, dodržovali nejvyšší povolenou rychlost, bezpečnou vzdálenost a rozestupy mezi vozidly a především nikdy nepřeceňovali svoje síly. Na to by měli myslet zejména tzv. „sváteční řidiči“, kteří vyjíždějí jen zřídka a nemají zcela zažité správné řidičské dovednosti. Právě oni se tak mohou paradoxně stát viníky zbytečné dopravní nehody. Obezřetnost je ale na místě i u ostatních účastníků silničního provozu. Také proto budou v pohotovosti dopravní policisté, kteří na ně budou dohlížet více než obvykle. Zaměří se například na zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných drog před a během jízdy, dodržování stanovené rychlosti, povinnost použití bezpečnostních pásů, apod.

Přestože je Památka zesnulých poklidný svátek, každoročně policisté na hřbitovech a v jejich okolí řeší případy vloupání do vozidel a krádeže příručních zavazadel odložených z důvodu úklidu a zdobení hrobů.

Z tohoto důvodu doporučujeme občanům, aby dodržovaly následující rady:

Nenechávejte uvnitř vozidla vůbec žádné věci, jako například mobilní telefon, fotoaparát, notebook, doklady od vozidla, peněženky, atd. 

Nenechávejte na sedadlech pro vás možná bezvýznamné oblečení nebo krabice. Zloděje mohou takové předměty přilákat stejně jako drahá elektronika.    

Veškeré tašky si uložte do zavazadlového prostoru ještě před příjezdem ke hřbitovu. V žádném případě si nedávejte cenné věci do zavazadlového prostoru až po zaparkování. Pachatelé vás mohou pozorovat a velmi snadno se tak stanete jejich obětí.

Při čistění a zdobení hrobů své osobní věci nikdy nespouštějte z očí a nikdy se od nich nevzdalujte.

kpt. Bc. Eva Kropáčová
25.10. 2018

vytisknout  e-mailem