Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operace "ROID II"

Koncem roku 2013 byla příslušníky Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování realizována akce s krycím názvem „ROID II“, zaměřená na distributory látek s anabolickým a jiným hormonálním účinkem. Tato akce byla pokračováním operace ROID z roku 2012, v rámci které byla zadržena osmičlenná organizovaná skupina osob. Během druhé fáze operace detektivové zadrželi dalších šest členů této skupiny a obvinili je z trestné činnosti v souvislosti s nelegální distribucí látek s anabolickým a jiným hormonálním účinkem. Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších doposud realizovaných operací takovéhoto zaměření.  

Na více jak ročním prověřování této latentní trestné činnosti se podíleli také příslušníci Krajského ředitelství Hradeckého kraje, Celního ředitelství Praha a Celního pátracího úřadu Essen/SRN.
 
V rámci této fáze se podařilo zajistit velké množství zakázaných přípravků v podobě ampulí k nitrosvalové aplikaci a dále tablet k perorálnímu podávání. Celkem se jednalo o cca 100 000 tablet a 400 ampulí s obsahem zakázaných látek ve smyslu nařízení vlády číslo 454/2009 Sb., to vše v hodnotě 1 300 000,- Kč.
 
Samotná trestná činnost skupiny probíhala tak, že obvinění velmi konspirativně nakupovali zakázané látky na černém trhu, především v  některých asijských zemích, a následně je pašovali do Evropské unie, kde tyto látky dále přebalovali a označovali padělanými etiketami a sofistikovaným způsobem rozesílali, na základě objednávek z internetových obchodů, celé síti zákazníků v Evropě.
 
Všech šest obviněných je stíháno pro spáchání zvlášť závažného zločinu výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem podle § 288 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. b), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku, za což jim hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce trvání až 12 let. Členové organizované skupiny působili na území několik států, především České republiky, Španělska, Ukrajiny, SRN a Kypru.
 
Skutkovou podstatu trestného činu „Výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem“ zavedla novela trestního zákoníku v roce 2010. Do této doby bylo trestné pouze podávání anabolických látek mládeži. Nová právní úprava tak reagovala na potřebu zajištění omezení dostupnosti látek s dopingovým účinkem.
 
Zneužívání anabolických steroidů je riskantní a poškozuje zdraví. Toto riziko se pak geometrickou řadou zvyšuje v případě užívání padělků anabolických steroidů. Vzhledem k snadné dostupnosti steroidů, zejména prostřednictvím internetu, a bezohlednosti dealerů dochází často k situacím, kdy zakoupené steroidy obsahují jinou účinnou látku, než jaká je deklarována na obalu, nebo sice účinnou látku pravou, ale v jiných množstevních poměrech. Pro uživatele to muže mít až fatální dopady na jeho zdraví.
 
Případ není v současné době ještě uzavřen. Vzhledem k rozsahu vyšetřování, které probíhá paralelně na území SRN, nelze vyloučit, že dojde k zadržení a obvinění dalších pachatelů.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí                                                                                                                vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                            ředitel

vytisknout  e-mailem