Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operace "MAIDAM"

V rámci operace s krycím názvem „MAIDAM“ byla v průběhu léta detektivy Národní protidrogové centrály, ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství PČR Jihočeského kraje a příslušníky Celního ředitelství, zadržena skupina šesti vietnamských trhovců, která se v tržnici v obci Kaplice, poblíž silnice E55, zabývala vedle prodeje padělků zboží žádaných značek, také prodejem vysoce kvalitního pervitinu.  

Vietnamské tržnice stále představují zásadní článek příhraničního obchodu s pervitinem, ve kterém se projevuje zejména sílící poptávka zahraničních uživatelů, v převážné většině ze SRN a Rakouska. Umístění prodejních prostor v blízkosti hranic a v porovnání s drogovým trhem sousedních zemí nízká cena jsou faktory, jednoznačně přispívající ke zvyšování dostupnosti pervitinu v těchto oblastech.
 
Policistům se podařilo v období necelého roku zadokumentovat celkem 25 případů, kdy pachatelé prodali pervitin občanům Rakouska, kteří ho na území Rakouska dále distribuovali mezi koncové uživatele. Celkem se v těchto konkrétních doložených případech jednalo o 860 g pervitinu. V bezprostřední souvislosti s realizací operace byly v Rakousku na základě spolupráce s tamní policií zadrženy další tři osoby.
 
V průběhu rozpracování operace, její realizace a v průběhu následných domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor bylo zajištěno celkem 1.200 g pervitinu, jehož cena by se v rámci pouličního prodeje pohybovala okolo 2 milionů Kč, 160 g krystalické močoviny určené pro ředění pervitinu, 41.000,- Euro v hotovosti a padělky zboží v dosud nevyčíslené hodnotě. Močovina je snadno dostupná látka podobného vzhledu jako metamfetamin, jejíž užití k ředění drogy však zatím není v České republice zcela běžné.
 
Všichni pachatelé jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, 2 písm. a), odst. 3 písm. b), c) tr. zákoníku a v případě odsouzení jim hrozí trest ve výši 8 až 12 let nepodmíněně.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí                                                                                                                     vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                ředitel
Fotogalerie

 

vytisknout  e-mailem