Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obchodní artikl – zbraně

Praha 11. listopadu 2011 – Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení tři muže podezřelé z nelegálního obchodu se zbraněmi. 

          Detektivové rozkrývali trestnou činnost organizované skupiny prodejců zbraní od počátku roku 2011. Skupina své nelegální obchody opakovaně uskutečnila na území Ústeckého a Středočeského kraje. Předmětem obchodu byly automatické zbraně a střelivo, jejichž držení je zákonem striktně zakázáno. Policistům se podařilo monitorovat pět případů nelegálního prodeje zbraní, při kterých prodejci za cca. 7 zbraní a odpovídající munici zinkasovali více než dvě stě tisíc korun.
 
          Jaké zbraně prodejci nabízeli? Jednalo se o zbraně reaktivované, ale i o zbraně neupravované, jejichž původ není policistům dosud znám. Až na jednu výjimku, kdy zbraň pocházela z II. světové války, se jednalo o zbraně moderní, hromadně účinné, automatické a plně funkční, tedy připravené k okamžitému použití (např. samopaly s tlumičem hluku či opakovací brokovnice). Mezi tímto zbrojním sortimentem figurovaly i speciálně upravené zbraně a příslušenství, které využívají v současné době i speciální zahraniční armádní jednotky.
 
          Hlavou organizované skupiny měl být devětatřicetiletý bývalý policista, v minulosti již za obdobnou trestnou činnost trestaný. Podezřelého, a jeho dva komplice ve věku pětatřicet a osmatřicet let, zadrželi detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení na konci září letošního roku.
 
          Organizátor skupiny při svých aktivitách využíval znalostí a zkušeností, které získal při výkonu svých služebních povinností u Police ČR. V průběhu dne často měnil vozidla, která si půjčoval od svých známých, místo pobytu a obezřetně kontroloval, zda není sledován. Při telefonických kontaktech využíval celou řadu mobilních telefonů a byl neustále ozbrojen nelegálně drženými zbraněmi - pistolí a brokovnicí. Na obchody s dosud pro něho neznámými klienty nikdy osobně nechodil a posílal na domluvené schůzky své komplice. Při obchodních transakcích zůstával v pozadí – vyhýbal se kontaktu s prodávanou zbraní, nikdy jí sám osobně nepředal. Peníze od zákazníků však vždy přebíral osobně. Ani jeden z trojice zadržených se nikdy nezajímal o to, k čemu budou prodané zbraně použity, naopak všichni ochotně nabízeli i zakázané doplňky ke zbraním: tlumiče hluku, granáty, zakázané střelivo. 
 
          V průběhu vyšetřování detektivové zjistili, že tato skupina by měla mít obchodní vazby i se zahraničím a měla by využívat kontaktů na rusky hovořící osoby žijící v SRN. Z těchto důvodů probíhá mezinárodní spolupráce se zahraničními kolegy při vyšetřování dalších podezřelých osob.
 
          Všechny tři zadržené osoby s bohatou trestní minulostí v oblasti majetkové a obecné kriminality byly obviněny z trestného činu nedovolené ozbrojování dle § 279/4 trestního zákoníku a v případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Soudce uvalil na organizátora skupiny vazbu, ostatní členové skupiny jsou vyšetřováni na svobodě.
 
          Při provedených domovních prohlídkách detektivové objevili další samopal a střelivo určené k prodeji. Veškeré zajištěné zbraně byly postoupeny ke znaleckému zkoumání. Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství Louny.

vytisknout  e-mailem