Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na obžalobu za krácení daní

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v uplynulých dnech navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze obžalovat pět mužů ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (dle § 240 odst. 1, 2 písm. a, odst. 3 trestního zákoníku) spáchaného ve spolupachatelství (dle § 23 trestního zákoníku). Dále navrhli obžalovat jednu ženu ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby (podle § 329 odst. 1 písm. a, odst. 3 písm. a, písm. b trestního zákoníku). 

Společnou prací kriminalistů a pracovníků Generálního finančního ředitelství a Finančního analytického úřadu se podařilo zadokumentovat činnost jednotlivých podezřelých osob, které byly spojeny s řetězcem podezřelých společností a tyto informace provázat s osobami hlavních organizátorů trestné činnosti. Ta se týkala krácení DPH při obchodech s leteckým benzínem, motorovou naftou a nejrůznějším spotřebním zbožím. Obchody spojené s krácením daně měly probíhat od října 2010 do ledna 2012.

Žena, kterou kriminalisté navrhli obžalovat ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, je pracovnicí finančního úřadu, která z důvodu blízkého vztahu s hlavním organizátorem trestné činnosti měla ovlivňovat průběh daňových řízení s daňovými subjekty, které byly v organizovaném krácení daní zapojené. Svojí činností měla negativně ovlivnit cíl správy daní vybrat daň ve správné výši a tímto způsobem měla přispět k poškození fiskálních zájmů státu chráněných Finanční správou.

Způsobená škoda podle závěrů kriminalistů NCOZ činí cca 229 milionů korun.

Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným z krácení daní trest odnětí svobody od 5 do 10 let a pracovnici finančního úřadu trest od 5 do 12 let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Hlavní organizátor má v rámci jiného trestního řízení zajištěn majetek v řádech desítek milionů korun.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
16. prosince 2019

vytisknout  e-mailem