Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní spolupráce

Vzájemná a rychlá komunikace mezi operačními středisky je mnohdy klíčová. 

Policisté z Národního operačního centra PP ČR a jihomoravského operačního odboru zavítali na Ústřední operační odbor Policejního sboru Ministerstva vnitra Slovenské republiky. Ředitel ústředního operačního střediska hned v úvodu společného setkání poděkoval za vynikající vzájemnou spolupráci.

Slovenská policejní operační střediska převzala inspiraci z teritoriálního členění a pracovního stylu využívajícího systém pro operační řízení podobnému tomu v České republice (na Slovensku se používá systém CoordCoom).
Ročně přijmou slovenští policisté přibližně 550 000 hovorů, což představuje kolem 1 500 hovorů denně, což znamená přibližně jeden hovor na minutu. Jen pro srovnání operační střediska napříč Českou republikou přijmou a řeší dvojnásobek těchto oznámení.

Čeští zástupci Policie ČR se dále seznámili s provozem na ústředním operačním středisku, kde policisté pracují 24 hodin denně, stejně jako tomu je u nás.

Struktura slovenského operačního střediska zahrnuje vedoucího směny, referenta specialistu pro vnitřní bezpečnost, referenta specialistu pro úřad hraniční a cizinecké policie a referenta pro příjem podnětů.
Ukázkou práce byla například lokalizace mobilních telefonů, komunikace se zastupitelskými úřady a podobně.

Následovala návštěva operačního odboru Krajského ředitelství Policejního sboru v Bratislavě, kde byla představena jednotlivá pracoviště. Oproti České republice se liší tím, že policisté na jednotlivých pracovištích nemění své pracovní pozice. ( (tzn. policista pracuje pouze na příjmu tísňového volání či má na starost další policista pouze na PCO).

Významným prvkem bylo pracoviště PCO, které zahrnuje přibližně 1000 objektů v Bratislavském kraji, z nichž část je soukromě střežena policií za finanční odměnu závislou na hodnotě majetku.

V Sobrancích delegace navštívila hraniční přechod Vyšné Nemecké, největší hraniční přechod mezi Slovenskem a Ukrajinou. Prezentována byla ukázka monitoringu zelené hranice, včetně technických prostředků, jako jsou kamerové systémy či pohybová čidla.
Operační středisko Ředitelství hraniční a cizinecké policie Sobrance monitoruje celou Schengenskou hranici o délce skoro 100 km, kdy jednotlivý pracovník zpracuje za směnu přibližně 1700 alarmů/24 hodin, kdy slouží na směně 5 – 6 policistů.

Společné setkávání slouží k vzájemnému sdílení zkušeností a výměně informací mezi českými a slovenskými policejními složkami.

CoordCoom – je integrovaná platforma pro tísňové linky, která usnadňuje přijímaní hovorů a vzájemnou komunikaci. Tento systém umožňuje operátorům řídit a koordinovat společné vyslání hlídek a efektivně tak řešit mimořádné události.

PCO – pult centrální ochrany

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
pplk. Luboš Valdhans
Odbor podpory operačního řízení
14. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem