Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní policejní zátah měl své kořeny i v ČR

Praha 30. ledna 2013 – Dne 29. ledna 2013 proběhla společná operace policistů několika zemí, zaměřená na nelegální migraci. ÚOOZ při ní v rámci případu s krycím názvem KATER zadržel 15 osob. 

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV se případu s krycím názvem KATER věnovali více jak rok a půl. Důležité poznatky získali i během vyšetřování případů týkajících se padělaných dokladů s názvem GRAFIK (Tisková zpráva ze dne 10. prosince 2011) a POKER (Tisková zpráva ze dne 31. srpna 2012).
 
Už v průběhu rozpracování se ukázalo, že skupina osob, podezřelých v ČR z napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, je propojena do dalších států a detektivové proto začali úzce spolupracovat s kolegy v několika zemích EU a předávat jim důležité informace. Vzhledem k rozsahu podezření byla na ÚOOZ zřízena stejnojmenná pracovní skupina a na úseku policejní spolupráce byla zahájena součinnost s policejními orgány Polska, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Rakouska. Do koordinace byl zapojen také Europol. Výsledkem pak byla společná mezinárodní operace, která v úterý 29. ledna 2013 spustila jednotlivé realizace v České republice, Německu, Polsku, Maďarsku, Slovensku, Řecku a Rakousku.
 
Detektivové ÚOOZ v rámci „Kateru“ zadrželi na různých místech České republiky celkem 15 osob ve věku od 23 do 55 let. Z tohoto počtu bylo 10 Čechů (8 žen, 2 muži) a 5 cizinců. Za hlavní organizátory považují detektivové dva Pakistánce (38 a 50 let) a jednoho Rumuna (38). Ti měli řídit nejen aktivity místní skupiny, ale společně s dalšími osobami mimo naše území koordinovat a organizovat nelegální činnost v celé Evropě.
 
Na našem území měli organizovat jak účelové sňatky, většinou pro občany z muslimských destinací, tak transfer především pakystánských a indických migrantů z Dubaje, Arménie, Ázerbájdžánu, Gruzie či Rumunska do zemí EU.
 
Za cenu cca 50 tisíc korun měli najímat „manželky“ pro sňatky uzavřené jak na našem území, tak v zahraničí, především v Rakousku, Belgii či Francii. V případě zahraničních destinací měly být sňatky uzavírány po několika měsíčním pobytu. Aby novomanželský pár nevzbudil nežádoucí podezření, měl manžel v zahraničí své ženě navíc zhruba na půl roku zajistit práci za cca 30 EURO na den.
 
Částka za převoz migrantů naopak nebyla jednoznačně pevně stanovená a mohla se měnit podle celkových nákladů organizátorů. Průměrně se mělo jednat o částku kolem 1.800 EURO na osobu. Transfer měl být zajišťován z Rumunska a to tzv. „po vlastní ose“, tedy vozidly s najatými řidiči. Cílovou destinací migrantů pak nebyla Česká republika, ale především Rakousko, Slovensko, Polsko nebo Itálie.
 
Z 15 zadržených obvinili v první fázi realizace detektivové ÚOOZ z napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky a účasti na organizované zločinecké skupině 4 osoby - tři cizinci (38 a 50), jeden Čech (38). Tyto obviněné by policisté chtěli stíhat vazebně. V případě prokázání viny jim hrozí podle konkrétního podílu na trestné činnosti až desetileté tresty odnětí svobody.
 
V rámci samotné realizace bylo na našem území provedeno celkem 5 domovních prohlídek a 3 prohlídky jiných prostor, při nichž byly zajištěny věci důležité pro trestní řízení jako např. záznamové zařízení, výpočetní technika, fotokopie padělaných dokladů či mapy tras přepravy nelegálních migrantů.
Na celém případu detektivové ÚOOZ dále usilovně pracují. Není vyloučeno, že po vyhodnocení důkazních materiálů se obvinění rozšíří na další osoby.
 
Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství Břeclav.

vytisknout  e-mailem